FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HŽ: o novom proizvodu na pruzi Sarajevo-Zagreb-Ljubljana

ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Predsjednici uprava Hrvatskih,Slovenskih i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine na današnjem susastanku, održanom u Istanbulu, razgovarali o novom proizvodu uteretnom željezničkom prometu na pravcu Sarajevo - Zagreb - Ljubljana,priopćeno je danas iz Hrvatskih željeznica (HŽ).
ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Predsjednici uprava Hrvatskih, Slovenskih i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine na današnjem su sastanku, održanom u Istanbulu, razgovarali o novom proizvodu u teretnom željezničkom prometu na pravcu Sarajevo - Zagreb - Ljubljana, priopćeno je danas iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

Taj trilateralni sastanak održan je u Istanbulu, u kojem su se danas sastali direktori svih željezničkih uprava uključenih u projekt East-express (Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Federacije BiH, Bugarske i Turske), a izaslanstvo HŽ-a vodi predsjednik Uprave Tomislav Josip Mlinarić.

Direktori željezničkih uprava u Istanbulu su ispratili četvrti po redu vlak East express, teretni vlak koji vozi između Istanbula i Ljubljane i obratno.

Vlak East-express, o uvođenju kojega je sporazum potpisan krajem rujna, relaciju između Ljubljane i Istanbula, dugačku 1.460 kilometara, prevaljivat će za 60 sati, prelazeći preko četiriju državnih granica.

Za uvođenje u promet vlaka East-express željeznička poduzeća koja sudjeluju u prijevozu odlučila su se temeljem procjene robnih tokova između Turske i zapadnoeuropskih zemalja.

Naime, najvažniji vanjskotrgovinski partneri Turske su Francuska, Italija, Njemačka i Austrija, pa se npr. između Italije i Turske godišnje preveze oko 9,7 milijuna tona robe, Turske i Njemačke oko pet milijuna tona robe, itd.

Najvećim dijelom se taj prijevoz obavlja cestovnim i pomorskim prijevozom, pa je npr. u prijevozu tereta između Njemačke i Turske udio cestovnog prometa 47 posto, a udio željezničkog doseže jedva 9 posto.

Izravni pak teretni vlak East-express treba pridonijeti povećanju konkurentnosti željezničkog prometa, te uštedama na troškovima prijevoza.

Do kraja ove godine vlak East-express vozit će jedanput tjedno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙