FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TAJFUN TOKAGE DONIO KAOS I RAZARANJE

ZAGREB/TOKIO, 21. listopada 2004. (Hina) - Nakon prolaska tajfunaTokage, najsnažnijeg u posljednjih deset godina u Japanu, koji je uniokaos u promet, poginulo je i nestalo 80 osoba, a više od 260 jeranjeno, prenosi AFP pozivajući se na medije i policiju.
ZAGREB/TOKIO, 21. listopada 2004. (Hina) - Nakon prolaska tajfuna Tokage, najsnažnijeg u posljednjih deset godina u Japanu, koji je unio kaos u promet, poginulo je i nestalo 80 osoba, a više od 260 je ranjeno, prenosi AFP pozivajući se na medije i policiju.

Državna televizija NHK objavila je da je 61 osoba poginula, 22 su nestale.

Reuters javlja da je riječ o najsmrtonosnijem tajfunu u posljednjih dvadeset godina u kojemu su poginule najmanje 62 osobe, a 27 ih je nestalo.

Policija je potvrdila 55 smrtnih slučajeva i 24 nestanka dok su se u četvrtak navečer nastavljale potrage, rekao je jedan dužnosnik državne policije, prenosi AFP.

U tajfunu je ranjeno najmanje 269 osoba, precizirao je dužnosnik.

Tajfun se u četvrtak ujutro udaljio od arhipelaga u smjeru istoka brzinom od 45 km na sat i utihnuo u Pacifiku, pa je nakon 48 sati neprekidne kiše zasjalo sunce.

Oko 9210 kuća je poplavljeno. Nasip visok 20 metara popustio je pod naletom divovskih valova u Kochiju, na jugozapadnoj obali.

Najzahvaćanije područje je jugozapad Japana od kuda su vlasti evakuirale 18.000 stanovnika. Najviše mrtvih i nestalih odnijela je bujica blata ili su ih odnijele nabujale rijeke, a najšešće su to bile starije osobe.

Premijer Junichiro Koizumi rekao je da su pričinjene "strašne štete" i u pogođeno područje uputio svog ministra za hitna stanja.

Više od 900 letova na unutarnjim linijama otkazano je, a prekinut je i željeznički promet, rekao je Shinkansen. Zračni i željeznički promet su u četvrtak ponovno uspostavljeni.

Tokage (gušter) je 10. tajfun koji se pogodio Japan od početka sezone nevremena (lipanj-listopad).

Prema novoj metodi klasificiranja meteorološke agencije, na temelju veličini ciklona, a ne prema atmosferskom pritisku, "to je bio najjači tajfun na arhipelagu od 1991. godine. Ljetni tajfuni izazvali su 155 milijardi jena štete (1,4 milijarde američkih dolara) na rižinim poljima i u voćnjacima, prema podacima ministarstva poljoprivrede.

Najrazorniji tajfuni u suvremenoj povijesti u Japanu su pogodili Muroto 1934. (3000 mrtvih) i u zaljevu Ise 1959. (5000 mrtvih).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙