FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

40 POSTO TURKINJA PRIHVAĆA DA IH SUPRUG TUČE

ANKARA, 21. listopada 2004. (Hina/AFP) - Gotovo 40 posto Turkinja držida ih suprug "ima pravo" istući iz razloga kao što je zanemarivanjedjece ili jednostavno zato jer su se suprotstavile mužu, prenosi učetvrtak novinska agencija Anadolija.
ANKARA, 21. listopada 2004. (Hina/AFP) - Gotovo 40 posto Turkinja drži da ih suprug "ima pravo" istući iz razloga kao što je zanemarivanje djece ili jednostavno zato jer su se suprotstavile mužu, prenosi u četvrtak novinska agencija Anadolija.

Istraživanje o nasilju u braku, koje je provelo Sveučilište Hacettepe iz Ankara a financirala turska vlada i europski fondovi pokazuje da 39 posto od oko 8.000 ispitanih udatih žena drži da njihov suprug ima, u određenim slučajevima "pravo" biti agresor.

U Turskoj, laičkoj muslimanskoj zemlji koja teži ući u Europsku uniju i stoga bi trebala osigurati ženama jednakost s muškarcima, ispitanice su, kao razloge za batine navodile "odbijanje seksualnih odnosa, zanemarivanje djece, rastrošnost, suprotstavljanje suprugu ili zagoren ručak".

Postotak žena koje priznaju da su barem jednom dobile batine iz nekog od navedenih razloga viši je među siromašnima (49 posto) a niži u zapadnom, industrijski razvijenom području (33 posto).

Visokoobrazovane žene s diplomom odbijaju primati batine, pokazuje anketa, te ističe važnost obrazovanja kako bi se iskorijenilo bračno nasilje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙