FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U PROMETNOJ GUŽVI VEĆA VJEROJATNOST ZA INFARKT

BOSTON, 21. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Znanstvenici su u svojojnovoj studiji koja će dati novi smisao pojmu "prometni kolaps"zaključili da osobe u prometnim zastojima imaju tri puta veće izglededoživjeti srčani udar od onih koji nemaju gužvu na cesti.
BOSTON, 21. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Znanstvenici su u svojoj novoj studiji koja će dati novi smisao pojmu "prometni kolaps" zaključili da osobe u prometnim zastojima imaju tri puta veće izglede doživjeti srčani udar od onih koji nemaju gužvu na cesti.

U istraživanju objavljenom u listu New England Journal of Medicine navodi se da je svaki dvanaesti srčani udar povezan s prometom. On će češće pogoditi žene i osobe starije od 60 godina. Međutim, nije poznato jesu li srčani udari više izazvani stresom zbog gužve ili nastalim zagađenjem zraka.

U istraživanju je sudjelovalo 690 ljudi koji su preživjeli srčani udar između 1999. i 2001. godine i koji su bili zamoljeni da opišu svoje aktivnosti nekoliko dana prije udara.

Stručnjaci su ustanovili da oblik prijevoza nema veze s rizikom za infarkt. Gotovo je podjednak broj osoba pretrpio srčani udar bez obzira vozili se vlastitim automobilima ili javnim prijevozom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙