FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Posljednji car - svetac"

SPLIT, 14. listopada 2004. (Hina) - U Splitu je večeras predstavljenaknjiga "Posljednji car - svetac", svojevrsna biografija posljednjegaustrougarskog cara Karla Franje Josipa, autora dr. Ernsta JosephaGoerlicha u izdanju biblioteke "Dva srca", zagrebačke izdavačke kuće"Crodux".
SPLIT, 14. listopada 2004. (Hina) - U Splitu je večeras predstavljena knjiga "Posljednji car - svetac", svojevrsna biografija posljednjeg austrougarskog cara Karla Franje Josipa, autora dr. Ernsta Josepha Goerlicha u izdanju biblioteke "Dva srca", zagrebačke izdavačke kuće "Crodux".

Predstavljajući knjigu, u prijevodu Branka Durdova, urednik biblioteke Bogdan Malešević, naglasio je kako nam knjiga "pomaže shvatiti što nam poručuje taj, od nedavno blaženik, koji će sigurno postati svecem".

"Riječ je o čovjeku koji i današnjim europskim vladarima poručuje kako život trebaju posvetiti ljudima i narodima kojima vladaju, i da budu posvećeni ne onoj vladarskoj kruni, nego 'trnovoj kruni Kristovoj' ", naglasio je Malešević.

Napomenuo je kako se s Goerlichovom knjigom prvi put upoznao prije deset godina u Beču, i kako mu se odmah urezala rečenica koju je car, tada u izganstvu na portugalskom otoku Madeira, izrekao dok mu se primicao smrtni čas: "Sve ovo bilo bi nemoguće podnijeti bez pobožnosti Srcu Isusovom".

Tada mu je, naglasio je Malešević, bilo jasno da će taj čovjek postati svecem.

Knjiga nas upoznaje sa životom Karla Franje Josipa, nasljednika austrougarske krune, koji je imao 27 godina kada je u Sarajevu u atentatu ubijen Franjo Ferdinand.

Nedugo potom postao je carem monarhije, koja će po završetku Prvog svjetskog rata nestati s europske karte, pod naletom novoga svjetskog poretka, primivši na svoju glavu zapravo svetačku trnovu krunu, rekao je Malešević.

U vrtlog svjetskog rata nije ušao kao car, ali je zato takav iz njega izašao, iskazavši se - kao Karlo I. Austrijski - svojom vizijom mira i opraštanja među narodima.

Kao takav bio je prezren i odbačen od kreatora "nove Europe" koji su potporu vlastitim htijenjima našli u "republikancima", navodi urednik biblioteke "Dva srca" Bogdan Malešević.

"Ne želeći abdicirati, jer je svoj naslov shvatio kao Božje pomazanje, dakle kao misiju, Karlo Franjo Josip prihvaća progonstvo, prvo u Švicarskoj, pa na Madeiri, gdje umire u 33 godini, trpeći, ali i opraštajući svima, povezan sa Srcem Isusovim i Srcem Marijinim. No", zaključio je Malešević, "nakon gotovo cijelog stoljeća, Katolička crkva, preko Svetog Oca, daje svoje mišljenje, i Karlo I. Austrijski biva uzdignut na čast oltara, kao novi blaženik, 3. listopada 2004. godine."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙