FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Rijeci otvorena izložba grafika

RIJEKA,20. listopada 2004.(Hina) - Izložba "Grafike" s 273 grafičkalista iz riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)otvorena je večeras u tom muzeju.
RIJEKA,20. listopada 2004.(Hina) - Izložba "Grafike" s 273 grafička lista iz riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) otvorena je večeras u tom muzeju.

Kustosica MMSU-a i autorica izložbe Daina Glavočić kazala je da je većina tih grafika prvi put pred javnosti te da je tom izložbom prvi put od osnutka MMSU-a prikazan tako velik broj grafičkih listova.

Glavočić je kazala da je u zbirci, stvaranoj od osnutka Muzeja otkupom i darovima, 580 grafičkh listova 150 autora nastalih od kraja 19. stoljeća do danas te prikazuju razvoj grafike u tom razdoblju: od jednobojnih bakropisa preko višebojnih grafika 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća do ponovna stišavanja boje, odnosno njezina povremena i potpuna nestanka, kao u tzv. bijelim grafikama.

Izložena su poznata djela velikih hrvatskih i svjetskih umjetnika, poput Mencija Klementa Crnčića, Miroslava Kraljevića, Mirka Račkog, Otona Glihe, Vasarelyja ili Hundertwassera.

Glavićić je kazala da MMSU tom izložbom želi pobiti teze da grafički listovi nisu umjetnička djela te upozoriti da grafika nije samo crno-bijela umjetnost. Htjeli smo grafiku približiti publici i podučiti je, a osnivaču MMSU-a, odnosno gradu Rijeci, pokazati treba što brže urediti novu muzejsku zgradu, rekla je.

Izložba, koju će popratiti predavanja i predstavljanja grafike i grafičkih tehnika te grafička radionica za učenike srednjih škola i ostale zainteresirane, otvorena je do 29. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙