FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRBIJA IZUZETA OD NOVOG FONDA ZA FINANCIJSKU POMOĆ

BEOGRAD,20. listopada 2004.(Hina) - Srbija neće moći koristiti sredstvanovog američkog Fonda za pomoć, jer su dužnosnici SAD-a nezadovoljniradom Vlade Srbije na ispunjenju međunarodnih obveza, odnosnoneispunjavanjem suradnje s međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu,izjavio je u srijedu američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt.
BEOGRAD,20. listopada 2004.(Hina) - Srbija neće moći koristiti sredstva novog američkog Fonda za pomoć, jer su dužnosnici SAD-a nezadovoljni radom Vlade Srbije na ispunjenju međunarodnih obveza, odnosno neispunjavanjem suradnje s međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, izjavio je u srijedu američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt.

"Fond će distribuirati pet milijardi dolara za pomoć zemljama koje pokažu jasnu posvećenost dobroj upravi i reformi, i Srbija je mogla imati koristi od toga, ali sada to nije moguće", kazao je američki veleposlanik na poslovnom ručku koji je u beogradskom hotelu "Hayat" organizirala Američka gospodarska komora u Srbiji i Crnoj Gori.

Srbija je, kazao je veleposlanik Polt, ove godine već izgubila više od 20 milijardi američkih dolara pomoći jer američki državni tajnik Colin Powell nije mogao potvrditi da Srbija ispunjava svoje obveze prema Haškom sudu.

Nemogućnost Srbije da u potpunosti ispuni međunarodne obveze dovodi do povećane nesigurnosti stranih investitora u političko opredjeljenje Srbije i njene dugoročne gospodarske potencijale.

"Lideri Srbije trebaju odlučiti da li će poduzeti odlučnu akciju uklanjanja političke prepreke koja sprječava da se potpuno iskoriste bilateralne i multilateralne gospodarske i druge mogućnosti", rekao je američki veleposlanik.

Srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković prije dva dana je ponovno izjavio da vlasti u Srbiji neće uhititi optužene za ratne zločine, pogotovo ne četvoricu vojnih i policijskih generala optuženih u Den Haagu za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, već da su jedine dvije mogućnosti njihova dobrovoljna predaja Haškom sudu ili suđenje pred domaćim sudovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙