FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RADIKALI I SOCIJALISTI ZA OPOZIV BORISA TADIĆA

BEOGRAD,14. listopada 2004.(Hina) - Srpska radikalna stranka VojislavaŠešelja predala je u četvrtak Skupštini Srbije inicijativu za opozivpredsjednika Srbije Borisa Tadića zbog njegovog poziva kosovskimSrbima da sudjeluju na parlamentarnim izborima na Kosovu, čime je, pomišljenju radikala, "prekršio Ustav i pogazio parlamentarnu Rezolucijuo Kosovu".
BEOGRAD,14. listopada 2004.(Hina) - Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja predala je u četvrtak Skupštini Srbije inicijativu za opoziv predsjednika Srbije Borisa Tadića zbog njegovog poziva kosovskim Srbima da sudjeluju na parlamentarnim izborima na Kosovu, čime je, po mišljenju radikala, "prekršio Ustav i pogazio parlamentarnu Rezoluciju o Kosovu".

Inicijativu su potpisala 84 zastupnika radikala i 22 zastupnika Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića.

Za usvajanje inicijative potrebna je dvotrećinska većina zastupnika u Skupštini, odnosno za opoziv bi trebalo glasovati 167 od ukupno 250 zastupnika. To znači da radikalima i socijalistima nedostaju još 63 glasa za donošenje odluke o opozivu.

Odluku Skupštine Srbije o opozivu predsjednika treba po Ustavu još i na referendumu potvrditi više od polovine ukupnog broja birača, odnosno oko tri milijuna i 250 tisuća birača. Ukoliko za opoziv glasuje manje od tog broja birača, raspušta se Skupština Srbije i raspisuju izvanredni parlamentarni izbori.

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je novinarima u Skupštini Srbije da očekuje da za opoziv glasuju "svi koji slušaju Vladu, crkvu i Srbe sa Kosova".

Goran Paunović, šef zastupničkog kluba G17 Plus Miroljuba Labusa, ocijenio je da inicijativa radikala "ne služi ozdravljenju političke situacije, već u stranačke politikantske svrhe".

Od zastupnika Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice nitko se nije želio očitovati o inicijativi radikala. To nisu učinili ni zastupnici Nove Srbije Velimira Ilića, dok je Srpski pokret obnove Vuka Draškovića najavio da će biti protiv radikalske inicijative.

Potpredsjednik Tadićeve Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da će ta stranka "pomoći da se građanima omogući prilika da se izjasne o politici predsjednika Srbije ukoliko u Skupštini bude nedostajalo nekoliko glasova za postizanje dvotrećinske većine. "Ukoliko dođe do izjašnjavanja građana, siguran sam da će to biti trijumfalna pobjeda Borisa Tadića i prilika da pokaže da je političar s najvećim ugledom i povjerenjem građana", izjavio je potpredsjednik Tadićeve Demokratske stranke Dušan Petrović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙