FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: IMOVINA ĆE SRBIMA BITI VRAĆENA

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader je usrijedu izjavio da povratak izbjeglih Srba više "nije političko negokonkretno pitanje", te da će im imovina biti vraćena.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader je u srijedu izjavio da povratak izbjeglih Srba više "nije političko nego konkretno pitanje", te da će im imovina biti vraćena.

"Vladina orijentiranost na primjenu sporazuma koje je potpisala s nacionalnim manjinama je neupitna, unatoč poteškoćama na terenu", rekao je Sanader.

"Povratak izbjeglica i imovine više nije političko nego konkretno pitanje. Budite sigurni, povratak imovine bit će dovršen", rekao je premijer, odgovarajući na novinarska pitanja o prošlotjednim izjavama Milorada Pupovca da se otkupom imovine "nastavlja politika etničkog čišćenja drugim sredstvima".

Sanader je, nakon sastanka s članovima Savjeta za nacionalne manjine, kazao kako problema i propusta na terenu ima. No, naglasio je, to "ne može zasjeniti" Vladinu orijentiranost na provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te sporazuma koje je Vlada potpisala, ne samo sa srpskom, nego i s drugim nacionalnim manjinama.

Naglasio je da je integriranje u društvo svih građana, a pogotovo pripadnika nacionalnih manjina, uz očuvanje njihova identiteta, "Vladina povijesna zadaća". Najavio je da će o manjinskim pitanjima u petak razgovarati i s premijerom srbijanske vlade Vojislavom Koštunicom, na marginama Osmog dijaloga Europske pučke stranke i Europskih demokrata s Grčkom pravoslavnom crkvom, a u pripremi svog posjeta SiCG.

Manjinama je zahvalio na podršci u procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a još jednom je najavio i vraćanje bošnjačke manjine u Ustav.

Da pitanje povratka izbjeglica i imovine nije političkog karaktera složio se i Pupovac, ističući da podržava napore Savjeta, Vlade i afirmativne politike premijera Sanadera prema manjinama. O detaljima i konkretnim problemima će se razgovarati na posebnom sastanku predstavnika srpske nacionalne manjine s premijerom idućeg tjedna, rekao je Pupovac.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer izvijestio je, pak, da je na sastanku detaljno dogovoren način rješavanja problema u implementaciji Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙