FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUP: U dva mjeseca novog zakona znatno manji broj poginulih u prometu

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - U prva dva mjeseca provedbe novogaZakona o sigurnosti prometa na cestama znatno je smanjen brojpoginulih i broj prometnih nesreća u odnosu na kolovoz i rujan prošlegodine, a isti je trend zabilježen i u prvih devet mjeseci ove godineu odnosu na isto razdoblje lani, doznaje se danas u MUP-u.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - U prva dva mjeseca provedbe novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama znatno je smanjen broj poginulih i broj prometnih nesreća u odnosu na kolovoz i rujan prošle godine, a isti je trend zabilježen i u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, doznaje se danas u MUP-u.

U MUP-u zaključuju da je i sama rasprava o novom zakonu i njegovo donošenje u srpnju ove godine pogodovala znatno manjim brojem poginulih. U prilog tomu u policiji izdvajaju podatak da je najveće smanjenje poginulih u prvih devet mjeseci ove godine, za čak 43 posto, zabilježeno upravo u srpnju, kada novi Zakon još nije stupio na snagu, ali je javnost s njim bila upoznata. Lani su u srpnju poginule 83 osobe, a u istom mjesecu ove godine 47.

I u kolovozu ove godine zabilježen je manji broj poginulih, za 25 posto. Poginulo ih je 61, odnosno 20 manje nego u istom mjesecu lani. Još pozitivniji rezultati, za 36 posto, bilježe se u rujnu kada su poginule 42 osobe, dok je u rujnu 2003. poginulo 66 osoba.

U dvadeset dana listopada poginulo je 27 osoba, tri manje nego lani (10 posto).

Najveći porast broja poginulih na hrvatskim prometnicama u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen je u siječnju kada su poginule 44 osobe, za razliku od godine ranije kada je poginulo 29 osoba.

Ukupno je u prvih devet mjeseci ove godine poginula 471 osoba, što je za sedam posto manje nego lani kada je zabilježeno 508 smrtno stradalih. Isti postotak smanjenja broja poginulih bilježi se i kada se pribroji prvih dvadeset dana listopada, kažu u MUP-u.

No, policija napominje da je, uspoređujući prvih šest mjeseci, zabilježen porast broja poginulih od 15 posto. U prvoj polovici ove godine poginula je 321 osoba, a u istom razdoblju lani 278.

Najveće smanjenje broja poginulih od 46 posto ove je godine zabilježeno u međimurskoj i osječko-baranjskoj policiji, a slijede varaždinska s 38 posto te krapinsko-zagorska i dubrovačko-neretvanska policijska uprava s 32 posto manje poginulih.

Najveći porast bilježi se na području požeško-slavonske policije (60 posto) koprivničko-križevačke (58 posto) te šibensko-kninske s 50-postotnim rastom broja poginulih.

U dva mjeseca primjene novoga Zakona (od 20. kolovoza do 20. listopada) najveće smanjenje broja smrtno stradalih u prometu od visokih 83 posto bilježe krapinsko-zagorska i međimurska policija.

U rujnu ove godine na području pet policijskih uprava (brodsko-posavska, krapinsko-zagorska, šibensko-kninska, varaždinska i virovitičko-podravska) nitko nije poginuo, a iste podatke u prvih 20 dana listopada bilježe bjelovarsko-bilogorska, dubrovačko-neretvanska, istarska i sisačko-moslovačka policija.

Ipak, porast broja poginulih u rujnu bilježi splitsko-dalmatinska policija (u rujnu ove godine poginulo je deset osoba, a u rujnu 2003. samo dvije), a isti trend porasta bilježi i u listopadu kada je poginulo pet osoba, dok je u cijelom listopadu lani poginula jedna osoba.

U MUP-u ističu i da je u prvih devet mjeseci ove godine znatno smanjen i broj prometnih nesreća, čemu je, tvrde, također pridonio novi Zakon.

Ukupni broj nesreća smanjio se za 7,3 posto, broj nesreća s poginulim osobama smanjen je za 8,6 posto, s ozlijeđenim osobama za 4,7 posto, a s materijalnom štetom za 7,9 posto, kažu u MUP-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙