FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SA SJEDNICE VLADE

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - SA SJEDNICE VLADE
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - SA SJEDNICE VLADE

HINA - Financijski servis

Ovogodišnja turistička sezona najbolja je do sada, a dobri rezultati očekuju se i iduće godine u kojoj se predviđa porast turističkog prometa za oko dva posto te financijskih rezultata za oko 5 posto.

Istaknuto je to na današnjoj sjednici Vlada koja je izviještena o rezultatima ovogodišnje turističke sezone, pripremama za iduću sezonu, te na kojoj je najavljen projekt "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam".

Kada se uzme u obzir start ovogodišnje turističke sezone sa lošim vremenskim prilikama, nogometnim prvenstvom u Portugalu i Olimpijadom u Ateni, te milijun novih kreveta u konkurentskim zemljama u okruženju, Hrvatska je ostvarila sjajnu turističku sezonu, ocijenio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

U prvih osam mjeseci ostvareno je 7,3 milijuna turističkih dolazaka, što je 4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, te 40,9 milijuna noćenja, što je porast za jedan posto.

Do kraja godine ministar Kalmeta očekuje 5 posto veći broj turističkih dolazaka i 3 posto više noćenja.

Financijski pak pokazatelji do kraja godine trebali bi biti veći za 7 do 10 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Premijer Ivo Sanader posebno značajnim drži produžetak sezone, uz podatak da je u rujnu ostvareno 10 do 15 posto više noćenja nego u rujnu prošle godine.

U idućoj godini predviđa se rast turističkog prometa za dva posto te financijskih rezultata za oko pet posto, a program pripremnih aktivnosti predviđa poticanje selektivnih oblika turizma, daljnju privatizaciju turističkih tvrtki, obnovu starih i izgradnju novih hotela, te borbu protiv sive ekonomije u turizmu.

Za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza i carinskih objekata u idućih 5 do 7 godina trebat će od 350 do 500 milijuna kuna, najavio je danas ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić.

Koliko ćemo sredstava za to uspjeti dobiti od europskih fondova ovisit će o sposobnosti hrvatskog pregovaračkog tima, rekao je Mlinarić na sjednici Vlade koja je Uredbom propisala standarde koje, u približavanju EU, moraju ispunjavati granični prijelazi za sigurno obavljanje granične kontrole.

Donošenjem te Uredbe stvaraju se pretpostavke za ispunjenje schengenskih standarda na graničnim prijelazima, a nadležnim tijelima i institucijama Vlada je dala rok do 31. prosinca 2007. za usklađenje tih standarda.

Saboru je poslat prijedlog izmjena Zakona o zakupu poslovnog prostora slijedom kojih bi se sadašnjim zakupcima, ako uredno podmiruju obveze dalo pravo prvenstva na sklapanje novog ugovora, odnosno produženje postojećeg zakupa. Uvjet je da zakupnici sudjeluju u javnom natječaju i prihvate početni iznos zakupnine.

Dužnosnik ne smije primiti novac, bez obzira na vrijednost, a smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti i to najviše do 500 kuna, propisala je danas Uredbom hrvatska Vlada.

Dar iznad te vrijednosti dužnosnik ne smije zadržati, nego ga najkasnije u roku 8 dana mora predati na korištenje tijelu u kojem obnaša dužnost (primjerice u Vladu ili Sabor) i taj dar postaje vlasništvo države.

lada je prihvatila i paket dokumenata koji se tiču službene statistike i statističkih aktivnosti.

Istaknuto je pritom da se iduće godine navršava 130 obljetnica Hrvatske statistike, koja je prešla tek polovicu puta u obuhvatu, metodologiji i sadržaju onoga što provode statistike članica EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙