FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČEŠKI GROF KINSKY IZGUBIO PROCES ZA POVRAT IMOVINE

PRAG, 20. listopada 2004. (Hina) - U spektakularnom procesu za povratpalače Kinsky u Pragu, češki je plemić grof František Kinsky u srijeduizgubio nakon što je nadležni sud odlučio da je raskošno zdanje nakonDrugog svjetskog rata na temelju Benešovih dekreta opravdanokonfiscirano, javljaju agencije.
PRAG, 20. listopada 2004. (Hina) - U spektakularnom procesu za povrat palače Kinsky u Pragu, češki je plemić grof František Kinsky u srijedu izgubio nakon što je nadležni sud odlučio da je raskošno zdanje nakon Drugog svjetskog rata na temelju Benešovih dekreta opravdano konfiscirano, javljaju agencije.

Jedna od najljepših i najčuvenijih palača u Pragu, smještena u samom srcu starog Praga i izgrađena u rokoko stilu, konfiscirana je na temelju dekreta koje je 1945. i 1946. potpisao tadašnji predsjednik Čehoslovačke Edvard Beneš. Na temelju tih dekreta svi su sudetski i karpatski Nijemci i Mađari ostali bez ikakvih prava, bez naknade im je konfiscirana sva imovina i naložen je njihov izgon iz tadašnje Čehoslovačke.

Kinsky, koji živi u Argentini, svoju je tužbu za povratom imovine argumentirao činjenicom da u doba konfiskacije nije bio Nijemac. 68-godišnji plemić već je u travnju izgubio na sudu prvog stupnja, a u srijedu je, nakon što je izgubio u žalbenom postupku na drugom stupnju, najavio da neće posustati nego ide dalje do češkog Vrhovnog suda.

Palača Kinsky, u kojoj se danas nalazi dio zbirke češke Nacionalne galerije, zacijelo je najpoznatija nekretnina čiji povrat traži grof iz Argentine, ali ni izbliza jedina. Kinsky je naime podigao 157 tužbi za povrat konfisciranih nekretnina i zemljišta čija se ukupna vrijednost procjenjuje na više od 1,3 milijardi eura.

"Ne dovodim u pitanje legitimnost ni opravdanost samih dekreta. Samo smatram da nisu s pravom primijenjeni na mene", komentira Kinsky svoje tužbe.

Kinsky je do sada i dobio neke procese za povratom dijela svoje imovine. Međutim, praški su političari te presude ocijenili kao "kršenje Benešovih dekreta" i zatražili zakonsku zaštitu konfiskacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙