FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAGREB: OBILJEŽEN DAN FILOZOFSKOGA FAKULTETA

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Svečanom sjednicom fakultetskogavijeća, dodjelom nagrada i priznanja te prisjećanjem na dugogodišnjiznanstveni i obrazovni rad zagrebački Filozofski fakultet danas jeobilježio svoj Dan i Dan zagrebačkog sveučilišta, koje je nastalo izMudroslovnog, kasnije Filozofskog fakulteta.
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Svečanom sjednicom fakultetskoga vijeća, dodjelom nagrada i priznanja te prisjećanjem na dugogodišnji znanstveni i obrazovni rad zagrebački Filozofski fakultet danas je obilježio svoj Dan i Dan zagrebačkog sveučilišta, koje je nastalo iz Mudroslovnog, kasnije Filozofskog fakulteta.

Na dugu povijest Filozofskog fakulteta, koji je počeo radom 1874./1875., podsjetio je njegov novi dekan Miljenko Jurković. U ispunjenoj "sedmici", najvećoj dvorani na fakultetu, Jurković je istaknuo da Hrvatska može biti ponosna na Filozofski fakultet kao najstarije u regiji i jezgro intelektualne misli hrvatskog naroda.

"Danas slavimo dan intelekta, visoke naobrazbe i znanstvene produkcije", naglasio je Jurković, napomenuvši da je Filozofski fakultet danas dio integriranog europskoga sveučilišta s ciljem da postane zajedničko, jako, najjače sveučilište u ovom dijelu Europe i šire.

Kao osnovne zadaće novoizabrane uprave fakulteta u narednom razdoblju naveo je dovršetak preuređenja zgrade i izgradnju biblioteke te uvođenje ECT sustava od iduće akademske godine.

"U iduće dvije godine treba obaviti gomilu posla, no posve sam siguran da sada, kada smo ušli u petu brzinu nećemo iz nje izaći. Zato molim Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Rektorat zagrebačkog Sveučilišta da nam se pridruže u toj brzini", rekao je Jurković.

O sve boljem stanju na "faksu", kako financijskom tako i u pogledu opremljenosti te ostvarivanju studentskih potreba govorio je i bivši dekan Neven Budak, iznoseći kratak osvrt na proteklo četverogodišnje razdoblje na fakultetu.

I on je kao prioritet naveo preuređenje zgrade, a kao bitne pomake u radu fakulteta dulje radno vrijeme služba na fakultetu, sustavnije financiranje studentskih projekata, uvođenje triju novih studija (japanski, kineski, rumunjski) i td.

Za zasluge od svoga nasljednika Budak je na dar dobio monografiju Filozofskog fakulteta na engleskom jeziku, koja je upravo izašla iz tiska, a od studenata je dobio majicu s natpisom "Više nisam dekan, ali sam počasni član Kluba studenata Filozofskog fakulteta".

Skup pozdravili i predstavnici Ministarstva te Rektorata zagrebačkog Sveučilišta, a svečanost je uveličana prikazivanjem kratkoga filma o Filozofskom fakultetu te modna revija Kluba studenata arheologije na kojoj su modeli nosili odjevne predmete iz više arheoloških razdoblja - od neolitika do seobe naroda i dolaska Hrvata na ovo područje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙