FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Botica otkazao sudjelovanje na skupu o Andriji Kačiću Miošiću

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Stipe Botica, profesor sazagrebačkoga Filozofskog fakulteta, otkazao je sudjelovanje naznanstvenom skupu o Andriji Kačiću Miošiću.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Stipe Botica, profesor sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, otkazao je sudjelovanje na znanstvenom skupu o Andriji Kačiću Miošiću.

U pismu akademiku Adolfu Dragičeviću, predsjedniku Organizacijskoga odbora znanstvenog skupa o 300. obljetnici rođenja Andrije Kačića Miošića, Botica navodi da je svojedobno prijavio sudjelovanje na skupu, a da do danas nema nikakvih obavijesti o vremenu održavanja skupa te da tim pismom otkazuje svoje sudjelovanje na skupu.

Za razloge odstupa kaže kako su najmanje dvovrsni - vrlo precizirane i vremenski točno unaprijed raspoređene obveze sveučilišnog nastavnika za cijeli zimski semestar i osobna nelagoda i nevjerica zbog onog što se događalo i događa s Kačićem u njegovoj jubilarnoj godini.

Objašnjavajući posebno drugi razlog, Stpe Botica, koji se već 20 godina bavi književnim djelom Andrije Kačića Miošića, napominje: "Kad se negdje svršetkom prošloga stoljeća osjetila potreba da se u tada dalekoj perspektivi dostojno obilježi Kačićev jubilej (čak pod pokroviteljstvom Sabora), osobno sam tome htio dati svoj prinos i pojačao rad na monografiji o Kačiću. Dugo se, na žalost, nije ništa poduzelo da se odrede svi poslovi i akteri za sve aspekte jubilarnog tijeka i tek se, koliko sam upućen, svršetkom 2003. stvorio tim koji će objediniti sve poslove. Među njima je na prvom mjestu bio znanstveni skup o Kačiću. A od tada ili, još bolje, od početka ove godine stalno se odgađalo i vrijeme održavanja i sve popratne okolnosti skupa".

Podsjeća kako se govorilo o četvrtom mjesecu, pa šestom, desetom i sl., ali da do danas nema nikakve naznake kad bi to moglo biti, što je pojačalo njegovu nelagodu i nevjericu te proizvelo zle slutnje.

"U najmanju ruku Kačić nije zaslužio takvo omalovažavanje, a preko toga zanemarivanje i obezvrjeđivanje. Zar su Hrvati toliko zanemarili svoje velikane i tako nezainteresirani spram kulturne prošlosti pa im nije stao ni do onih koji su taklo silno obilježili i svoje vrijeme i hrvatsku prošlost? Čini se da je Kačić, i odnos prema njemu (ali i drugim Kačićima), paradigma hrvatskog nehaja i nebrige. Ili možda jala! Bar Kačić nije zaslužio takvu zlosudbinu u jubilarnoj godini", tvrdi Botica.

Dodaje kako zna da njegov odustanak od skupa, obavijena velom tajne, o kojem se gotovo ništa ne zna, neće štetiti Kačićevu djelu i djelovanju, jer je on sam po sebi, svojom nutarnjom snagom, postigao takav učinak među Hrvatima da ga neće uzdrmati ni naše hvale i pokude, nemar i omalovažavanje.

Stipe Botica je svoje pismo poslao i predsjedniku HAZU-a, ministrima kulture i znanosti te predsjedniku Hrvatskoga sabora.

U studenom prošle godine na Interliberu predstavljena je monografija Stpe Botice "Andrija Kačić Miošić", koju je objavila Školska knjiga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙