FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene knjige o povijesnim zemljovidima Bjelovara i Siska

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Bjelovarski i sisački ogranciMatice hrvatske predstavili su danas u Matici hrvatskoj u Zagrebudvije knjige Mirele Slukan Altić "Povijesni atlas grada Bjelovara" i"Povijesni atlas grada Siska".
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Bjelovarski i sisački ogranci Matice hrvatske predstavili su danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu dvije knjige Mirele Slukan Altić "Povijesni atlas grada Bjelovara" i "Povijesni atlas grada Siska".

O knjigama su govorili povjesničar Željko Pleskalt iz Državnog arhiva u Bjelovaru, Nela Kušanić arhivistica iz Državnoga arhiva u Sisku, povjesničari Mladen Medar i Ivo Maroević te autorica knjiga.

"Povijesni atlas grada Siska" je djelo koje pruža detaljan pregled razvoja grada Siska od pretpovijesti do danas, napomenula je Kušanić i dodala kako je djelo nastalo istraživanjem do sada neobjavljene građe iz sisačkoga Arhiva, Hrvatskoga državnog arhiva, Kaptolskoga i Nadbiskupskog arhiva iz Zagreba te Ratnoga i Pomorskog arhiva iz Beča.

Knjiga govori o važnosti povijesne kartografije, istaknuo je Maroević i dodao kako se kroz nju može pratiti razvitak grada.

Knjige unaprjeđuju spoznaju o prostornom uređenju hrvatskih gradova, istaknuo je Pleskalt.

Sličan projekt, povijesni atlasi gradova, provodi još šesnaest europskih država, napomenula je Slukan Altić i dodala kako je Bjelovar u Hrvatskoj prvi dobio knjigu u kojoj je povijest ispričana pomoću starih karata.

Povijesni atlasi Bjelovara i Siska sadrže sve planove gradova, od najstarijih vremena do danas, i imena ulica.

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙