FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU SE PRIDRUŽILA KRITIKAMA BJELORUSKIH IZBORA

ZAGREB/BRUXELLES, 19. listopada 2004. (Hina) - Europska unijapridružila se u utorak međunarodnim kritikama referenduma provedenog unedjelju u Bjelorusiji, tvrdeći da on nije bio pošteno proveden, pišeReuters.
ZAGREB/BRUXELLES, 19. listopada 2004. (Hina) - Europska unija pridružila se u utorak međunarodnim kritikama referenduma provedenog u nedjelju u Bjelorusiji, tvrdeći da on nije bio pošteno proveden, piše Reuters.

Zapadni promatrači rekli su da je referendum kojim je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko želio ukinuti ustavnu odredbu o maksimalno dva predsjednička mandata, održan zajedno s parlamentarnim izborima, bio daleko od međunarodnih standarda. Glasovanje je dovelo do uličnih prosvjeda u Minsku i kritika Washingtona.

"Međunarodni promatrači i drugi primijetili su ozbiljan broj nedostataka. Iskreno, ovi izbori daleko su od slobodnih i poštenih", rekao je u priopćenju Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Službeni podaci pokazuju da je Lukašenko dobio potporu gotovo 80 posto glasača za plan kojim on dobija mogućnost kandidiranja i za treći predsjednički mandat te mu daje slobodne ruke za daljnje jačanje njegova autokratskog režima.

Kako ocjenjuju međunarodni analitičari koje navodi agencija France presse, Bjelorusiji će ovaj referendum, iz kojega Lukašenko izlazi ojačan, donijeti daljnju izolaciju u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙