FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA POZVALA SLOVENIJU DA IZABERE ARBITRA

BRUXELLES, 18. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski šef diplomacije MiomirŽužul je u ponedjeljak iz Bruxellesa pozvao Sloveniju da odabereinstituciju za arbitražu u graničnom sporu dviju zemalja.
BRUXELLES, 18. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski šef diplomacije Miomir Žužul je u ponedjeljak iz Bruxellesa pozvao Sloveniju da odabere instituciju za arbitražu u graničnom sporu dviju zemalja.

Ministar Žužul je za posjeta sjedištu NATO-a ocijenio da sporazum o Piranskom zaljevu nije dobar te da je stoga potrebna arbitraža. Sporazum su dogovorili tadašnji premijeri Ivica Račan i Janez Drnovšek u srpnju 2001., no dokument nije potpisan. Hrvatska strana ga ne prihvaća, a slovenska smatra minimumom ispod kojega ne želi ići.

Hrvatski šef diplomacije je u Bruxellesu održao izlaganje "Hrvatska - profil buduće članice NATO-a i EU". U izlaganju na poziv Kruga Manfred Werner i Zaklade Hans Seidel ministar je predstavio hrvatsku strategiju ispunjenja standarda za članstvo u NATO-u i EU, kazavši da se kriteriji za obje organizacije preklapaju.

"Upravo je taj sporazum stvorio potrebu za arbitražom", replicirao je Žužul slovenskom veleposlaniku pri EU Cirilu Štokelju.

Štokelj je u dijelu rezerviranom za pitanja predavaču opetovao slovensko stajalište da spor oko granice između Slovenije i Hrvatske treba rješavati bilateralno.

Čemu i dalje na takav spor "trošiti vrijeme i energiju", pitao je Žužul.

Sloveniju koja tek treba konstituirati vladu nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora, Hrvatska ne želi požurivati, kazao je Žužul. On je pozvao Sloveniju da odredi instituciju za arbitražu, rekavši da je Hrvatskoj svejedno koja će institucija biti odabrana.

Spomenuo je nekoliko prijateljskih zemalja koje nisu oklijevale pribjeći arbitraži u rješavanju otvorenih pitanja.

Žužul je predavanje održao za stotinjak predstavnika zemalja članica NATO-a, i odgovarao na neka od postavljenih pitanja koja su se ticala potpore hrvatskoj javnosti za pristup EU i NATO, te suradnje Albanije, Hrvatske i Makedonije u Američko-jadranskoj povelji, koju je ocijenio uspješnom i korisnom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙