FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SMIRIVANJE NAPETOSTI IZMEĐU ZAGREBA I LJUBLJANE - POLITIČKI INTERES EU-A

LJUBLJANA,15. listopada(Hina) - Ustoličenje vlade na čelu s JanezomJanšom otvara mogućnosti za smirivanje napetosti u odnosima sHrvatskom, ističe u ljubljanskom "Delu" analitičar Davor Gjenero.
LJUBLJANA,15. listopada(Hina) - Ustoličenje vlade na čelu s Janezom Janšom otvara mogućnosti za smirivanje napetosti u odnosima s Hrvatskom, ističe u ljubljanskom "Delu" analitičar Davor Gjenero.

Mogućnosti se otvaraju ponajprije kroz srodnost stranaka koje vode vjerojatni budući mandatar slovenske vlade Janez Janša i hrvatski premijer Ivo Sanader te kroz moguću posredničku ulogu budućeg Europskog povjerenstva pod vodstvom Josea Barrosa budući da u EU-u dominira grupacija narodnih stranaka (EPP), tumači Gjenero.

"EPP je najjača stranka u Europskom parlamentu i vrlo je utjecajna u Europskom povjerenstvu a pripada joj i sam Barosso", podsjeća on u "Delu", zaključujući da se zato može očekivati da će ugledni političari EU-a "pokušati smiriti nesuglasice na njegovom rubu".

"Politički interes EU-a nije samo smirivanje napetosti na rubnim područjima već i poticanje multiplikativnih učinaka integracije, a to je moguće samo ako se prethodno riješi spor između dviju država koje povezuju srednju Europu i Balkan", naglašava Gjenero u ljubljanskom listu.

"Spor pred međudržavnim sudom u Hamburgu ne dolazi u obzir jer i nije običaj da članice EU-a i zemlje-kandidati rješavaju bilateralne probleme sudskim sporovima", podsjeća analitičar, dodajući da ni arbitraža "ne bi bila ništa drugo nego odlaganje rješavanja problema".

"Zato preostaje još samo mogućnost posredovanja", zaključuje Gjenero u "Delu", napominjući da bi cilj posredovanja trebala biti odgoda razgraničenja za bolja vremena i privremeno prihvaćanje režima izbjegavanja incidenata ili pak posredovanje o konačnom dogovoru o granici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙