FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UMRO PIERRE SALINGER, NOVINAR FRANCUSKO-AMERIČKOG PRIJATELJSTVA

PARIZ, 17. listopada 2004. (Hina/AFP) - Amerikanac Pierre Salingerkoji je umro u subotu u Cavaillonu, na jugoistoku Francuske, u 79.godini, bio je ujedno strastveni pristaša Johna F. Kennedyja premakojemu je gajio iznimno veliko poštovanje, i nepopustljiv i zahtjevannovinar koji je ponajprije bio privržen francusko-američkomprijateljstvu.
PARIZ, 17. listopada 2004. (Hina/AFP) - Amerikanac Pierre Salinger koji je umro u subotu u Cavaillonu, na jugoistoku Francuske, u 79. godini, bio je ujedno strastveni pristaša Johna F. Kennedyja prema kojemu je gajio iznimno veliko poštovanje, i nepopustljiv i zahtjevan novinar koji je ponajprije bio privržen francusko-američkom prijateljstvu.

Salinger, koja je u sebi ujedinjavala psihičku snagu i osebujnost, htio je u početku svirati glasovir koji mu je cijelog života bio velika ljubav, uz novinarstvo, politiku i Francusku.

Nakon uspješne i bogate karijere u novinarstvu i politici, Salinger se 2000. zajedno sa suprugom Nicole koja je bila Francuskinja, preselio u Thor, nedaleko od Avignona. Teško se mirio s činjenicom da njegovom "prvom" zemljom vlada George W. Bush koji je bio prava opreka njegovim idejama na gotovo svim poljima.

"Bio je vrlo nesretan jer je smatrao da Bush nije u stanju biti predsjednik. Rekao je da će napustiti zemlju ako Bush postane predsjednikom i to je učinio", rekla je njegova supruga Nicole Salinger.

Isto je učinio i 1968. kad je ubijen Robert Kennedy, podsjetila je gđa Salinger. "Tada je kazao da ubijaju sve Kennedijeve, i otišao je", dodala je.

Kao novinar počeo je raditi u uglednom listu San Francisco Chronicle, gdje se napose bavio istražnim novinarstvom, upozoravajući na vrlo teško stanje u zatvorima, ali i na povezanost između sindikata vozača kamiona i gangstera.

Zahvaljujući ovoj potonjoj istrazi, 1957. upoznaje političare obitelji Kennedy i ulazi u "klan". John F. Kennedy ga imenuje svojim savjetnikom za odnose s javnošću tijekom predizborne kampanje, a nakon pobjede Salinger je predsjednikov predstavnik za javnost.

Nakon Kennedyjeva ubojstva u Dallasu u studenome 1963., blisko je surađivao s njegovim nasljednikom Lyndonom Johnsonom.

Dugogodišnji komentator u tiskanim medijima, Salinger se 1977. prebacio na televizijsko novinarstvo prešavši u ABC gdje je vodio dopisništvo u Parizu a poslije i cijelu vanjskopolitičku dopisničku mrežu iz Londona.

Televiziju je ostavio 1997. kad je postao jedan od najglasnijih zagovornika teze da je zrakoplov TWA na letu 800 koji se na putu za Pariz 1996. godine srušio pred Long Islandom pao zato što ga je zabunom pogodio raketni projektil američke mornarice. Salinger je tvrdio da su originalni dokumenti američke vlade dokazivali da je mornarica u to vrijeme vršila testiranje raketnih projektila ispred obale New Yorka i da su im kazali da nijedan zrakoplov neće letjeti niže od 21 tisuću stopa. Američka mornarica nije bila svjesna da je zrakoplov TWA 800 letio na visini od 13 tisuća stopa jer je jedan drugi putnički zrakoplov letio točno iznad njega i tako ga prikrio na radaru. Državna komisija koja je ispitivala tu nesreću nije našla nikakav dokaz za teoriju o slučajno ispaljenoj raketi. Prema njihovim zaključcima zrakoplov je pao zbog eksplozije središnjeg rezervoara s gorivom koju je vjerojatno izazvala iskrenje neispravnih električnih vodova.

Kao gost mnogih radijskih i tv-emisija posvećenih francuskim temama, Salinger, čija je majka bila Francuskinja, hvalio je "francuski stil", kojemu je htio pridodati "američki zahtjev za demokraciju", napose ističući da bi afera poput Watergetea koja je Nixona 1974. natjerala na ostavku, u Francuskoj bila nezamisliva. Salinger je bio tražen diljem svijeta, pa je tako radio za službu za odnose s javnošću gabonskog predsjednika Omara Bonga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙