FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: GEISER TVRDI DA JE BIO MOBILIZIRAN U SS

WASHINGTON, 10. listopada 2004. (Hina) - Anton Geiser, bivši SS-ovacrođen u Hrvatskoj, kojem u Sjedinjenim Državama prijeti deportacijajer je bio stražar u koncentracijskim logorima, izjavio je da je podprijetnjom smrti bio prinuđen služiti u postrojbi koja je nadziralalogore, piše američki list Pittsburgh Post-Gazzete.
WASHINGTON, 10. listopada 2004. (Hina) - Anton Geiser, bivši SS-ovac rođen u Hrvatskoj, kojem u Sjedinjenim Državama prijeti deportacija jer je bio stražar u koncentracijskim logorima, izjavio je da je pod prijetnjom smrti bio prinuđen služiti u postrojbi koja je nadzirala logore, piše američki list Pittsburgh Post-Gazzete.

Američko ministarstvo pravosuđa želi oduzeti državljanstvo i deportirati Antona Geisera, 79-godišnjeg radnika iz Sharona u Pennsylvaniji optužujući ga da je od imigracijskih vlasti zatajio svoju službu u SS-u kada je ušao u SAD 1956. godine.

U podnesku američkom saveznom sudu u Pittsburghu Geiser je rekao kako je kao 17-godišnji poljoprivredni radnik bio prinuđen stupiti u SS 1942. godine i da je pod prijetnjom smrti služio kao stražar u logorima Sachsenhausen i Buchenwald, piše list.

Geiser je ustvrdio da nije namjerno prikrio služenje u SS-u kako bi ušao u SAD 1956. sa ženom i dvoje djece nakon poslijeratnih godina provedenih u Austriji i da zamolba za vizu nije od njega tražila da otkrije svoju službu.

Geiser je rekao u svom prigovoru da ne poriče činjenicu da su u logorima Sachsenhausen i Buchenwald počinjenje strahote, ali da on za zločine ne snosi nikakvu odgovornost. On je također rekao kako nikada nije naudio nikome niti zlostavljao ikoga, piše Pittsburgh Post-Gazzete.

Ministarstvo pravosuđa kaže da je Geiser bio stražar u logoru Sachsenhousen od siječnja do studenoga 1943. prije nego je prebačen u logor Buchenwald. List navodi da je Geiser rođen 1924. u Đak-Selcima u Hrvatskoj koja je tada bila dio bivše Jugoslavije, te da je stupio u SS 1942., mjesec dana prije nego je napunio 18 godina.

Geiser, koji je od 1962. državljanin Sjedinjenih Država, nije optužen za ratne zločine. Ukoliko dođe do deportacije, mogao bi biti deportiran u Hrvatsku ili Austriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙