FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niz loših vijesti oštro snizio burzovne indekse

NEW YORK, LONDON, 17. listopada 2004. (Hina) - Loši američkigospodarski pokazatelji, nove rekordne cijene energenta, tužba protivnajvećeg svjetskog osiguravateljskog brokera.… sve to pojačava sumnjesudionika na svjetskim tržištima dionica u održivost sadašnjih stopagospodarskog rasta i korporativnih zarada. Rezultiralo je to prošlogatjedna oštrim padom vrijednosti burzovnih indeksa.
NEW YORK, LONDON, 17. listopada 2004. (Hina) - Loši američki gospodarski pokazatelji, nove rekordne cijene energenta, tužba protiv najvećeg svjetskog osiguravateljskog brokera.… sve to pojačava sumnje sudionika na svjetskim tržištima dionica u održivost sadašnjih stopa gospodarskog rasta i korporativnih zarada. Rezultiralo je to prošloga tjedna oštrim padom vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se u tome razdoblju 1,2 posto, na 9.933 boda. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,4 posto, na 1.911 bodova.

Sezona objave poslovnih izvješća kompanija za treće ovogodišnje tromjesečje dobila je svoj puni zamah. Pristigla su poslovna izvješća većine najvećih korporacija, poput Intela, Yahooa, te Bank of America i Citigroupa od kojih je većina bila u skladu s očekivanjima.

Međutim, optimizam oko snažnog rasta zarada narušio je novi skok cijena nafte na američkom tržištu, i to na 55 dolara za barel. Nafta poskupljuje uslijed zabrinutosti da bi moglo doći do poremećaja u isporukama na globalnom tržištu. Visoke cijene nafte ulagače na Wall Streetu drže u defenzivi, kako visoki troškovi energije pritišću korporativne zarade, a rast cijena benzina i lož ulja ograničava potrošnju kućanstava, inače glavnog pokretača američkog gospodarstva. "Skok cijena nafte dovodi u pitanje uzlet cijena dionica pred kraj godine", kazao je David Hagerty, čelnik trgovanja dionicama pri Commerzbank Securitiesu. "Ovo je posljednje tromjesečje u godini i mislim da bi cijene dionica trebale blago rasti do kraja godine. Sve što bi nam trebalo je pad cijena nafte za nekoliko dolara".

Dodatno, potonule su i cijene obojenih kovina, pri čemu cijena bakra za čak 10 posto, a pratile su je i cijene aluminija te plemenitih kovina zlata, platine i paladijuma. Zabrinutost da će potražnja iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača bakra, možda oslabiti igrala je glavnu ulogu u ovoj rasprodaji, ističu analitičari. To je srušilo cijene dionica proizvođača sirovina. U prosjeku su cijene dionica kompanija koje proizvode sirovine potonule 2,8 posto, pri čemu najvećeg svjetskog proizvođača aluminija, Alcoe za tri posto. Pad cijena dionica nisu mogle zaustaviti ni dobre vijesti u pogledu tromjesečnih zarada iz lanca restorana brze prehrane McDonaldsa te svjetskog lidera u proizvodnji čipova Intela.

Njujorški državni odvjetnik Eliot Spitzer pokrenuo je tužbu protiv vodećeg svjetskog osiguravateljskog brokera Marsch&McLennana, jer je usmjeravao neke svoje klijente određenim osiguravateljima u zamjenu za novac. Tužba, kojom je ta tvrtka optužena za navodnu manipulaciju, rasteže se od kraja 1990-ih, te ima implikacije i na ostale osiguravateljske kompanije, uključujući i blue chip tvrtku American International Group, kojoj je dionica potonula za 10 posto. Dionica Marscha spustila se čak 24 posto. "Tržišni sudionici misle da bi ovo mogao biti tek početak velikog financijskog skandala u kojem bi mogli biti umiješani drugi osiguravateljski brokeri i osiguravatelji, a takve sumnje mogle bi imati trajni negativni utjecaj na čitav sektor", kazao je jedan trgovac.

Razočaranje na tržištu potaknuli su i novi gospodarski pokazatelji. Američki trgovinski deficit dosegnuo je u kolovozu gotovo rekordnu razinu uslijed snažnog rasta cijena nafte te rekordnog uvoza iz Kine. Broj novih nezaposlenih, pak, protekloga je tjedna porastao na 352.000, više od očekivanja.

Europske dionice protekloga su tjedna također oštro gubile na vrijednosti ponajviše pod utjecajem pada povjerenja ulagača u Njemačkoj, loših poslovnih izvješća te novog vala poskupljenja nafte. Vrijednost Ftse indeksa spustila za 1,6 posto, na 4.622 boda. Nešto veći gubitak pretrpio je frankfurtski DAX, potonuvši za 2,3 posto, na 3.922 bodova.

Među najvećim gubitnicima ističe se Philips Electronics, po objavi da su njegovi poslovni rezultati u trećem tromjesečju pritisnuti usporavanjem potražnje te da će visoke zalihe nastaviti pogađati njegovo poslovanje u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju. Dionice su mu stoga oslabile tri posto. Negativnom raspoloženju tržišta doprinijeli su tromjesečni rezultati poslovanja Nokije, tj. pad zarade uslijed snižavanja cijena radi ponovnog vraćanja tržišnog udjela. Cijene dionica potonule su mu stoga za 0,3 posto. Nokia je zasjenila druga čak i bolja od očekivanih poslovnih izvješća, poput primjerice švedsko-japanskog proizvođača mobilnih telefona Sony Ericssona koji je utrostručio svoju zaradu u trećem tromjesečju. No, dionice švedskog Ericssona oslabile su za 0,4 posto.

Od značajnijih gospodarskih vijesti izdvaja se podatak njemačkog instituta za ekonomska istraživanja ZEW o padu povjerenja ulagača u najvećem europskom gospodarstvu u listopadu na najnižu razinu od prošlogodišnjeg lipnja, uslijed strahovanja od usporavanja globalnog rasta i zabrinutosti glede rastućih cijena nafte. "Uvijek postoji rizik da će ZEW indeks podbaciti obzirom na visoke cijene nafte, neizvjesne izglede za globalno gospodarstvo i slabost njemačkog tržišta rada", kazao je Ken Wattret, glavni ekonomist u banci BNP Paribas. "Ne iznenađuje me tako oštar pad povjerenja, no sada se javlja pitanje hoće li rast usporiti u drugom polugodištu".

Zabrinutosti glede visokih cijena nafte i dalje ne popuštaju zbog straha da će naškoditi globalnom gospodarskom rastu i dobitima kompanija. No, to je pomoglo jačanju dionica u naftnom sektoru, pri čemu su dobitke zabilježili Shell i British Petroleum.

Po dobitcima u tehnološkom sektoru izdvajaju se dionice ASML-a, koje su ojačale 1,6 posto. Njegovi rivali Infineon i STMicroelectronics također su zabilježili rast cijena dionica, od po 1,3 posto. "Pogledate li tehnološke dionice u odnosu na šire tržište, one su blizu najnižih razina u godinu dana i toliko su dramatično podbacivale da je vrijeme za uzlet, a četvrto tromjesečje obično biva dobro razdoblje za tehnološke dionice", kazao je jedan analitičar.

Indeks Tokijske burze Nikkei prošloga je tjedna potonuo 3,2 posto, na 10.982 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙