FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad američkih, rast europskih burzovnih indeksa

NEW YORK, LONDON, 10. listopada 2004. (Hina) - Razočarani slabimpodacima o američkoj zaposlenosti i zabrinuti zbog skoka cijene barelanafte iznad 53 dolara, ulagači su na američkim burzama proteklogatjedna prodajama dionica srušili vrijednosti burzovnih indeksa.Istodobno, europske burze bilježe višemjesečne najviše razine cijenadionica.
NEW YORK, LONDON, 10. listopada 2004. (Hina) - Razočarani slabim podacima o američkoj zaposlenosti i zabrinuti zbog skoka cijene barela nafte iznad 53 dolara, ulagači su na američkim burzama protekloga tjedna prodajama dionica srušili vrijednosti burzovnih indeksa. Istodobno, europske burze bilježe višemjesečne najviše razine cijena dionica.

Vrijednost njujorškog Dow Jones indeksa u spomenutom je razdoblju oslabio oko 1,4 posto, spustivši se na 10.055 bodova. Tehnološki Nasdaq potonuo je 1,1 posto, te iznosi 1.919 bodova.

Nezaustavljivo jačanje cijena nafte, koje su na američkom tržištu u petak premašile 53 dolara za barel u strahu da tržište neće biti dovoljno opskrbljeno pred zimu na sjevernoj hemisferi, pritišće raspoloženje na tržištu. Od početka godine cijena nafte ojačala je 60 posto te zabrinjava ulagače da će visoki troškovi goriva pojesti korporativne zarade i smanjiti osobnu potrošnju. Naravno, cijene dionica naftnih kompanija, poput Exxon Mobila, ConocoPhillipsa i ChevronTexacoa bile su među najvećim dobitnicama, ojačavši od 1,0 do 2,4 posto. No, visoki troškovi energije pritisnuli su ostale sektore. "Cijene nafte iznad 50 dolara za barel definitivno pritišću tržište dionica, osim energetskih", kazao je Robert Robbins, čelnik brokerske tvrtke Robbins Capital.

Najviše su pod pritiskom bile cijene dionica kompanija senzitivnih na izmjene gospodarskih ciklusa. Tako je dionica industrijskog konglomerata Caterpillara oslabila jedan posto, proizvođača svemirske opreme United Technologiesa 0,8 posto, a industrijskog diva 3M za 0,2 posto. Potonule su i dionice proizvođača čipova, i to od 3,3 do 4,3 posto, te druge po veličini u svijetu kompanije za zapošljavanje Manpower, 3,3 posto.

Dodatno, slabiji od očekivanog rast broja novih radnih mjesta u američkom gospodarstvu u rujnu zazvonio je na uzbunu u pogledu snage oporavka američkog gospodarstva, i to samo mjesec dana prije američkih predsjedničkih izbora. Američko ministarstvo rada, naime, u petak je objavilo da je prošloga mjeseca otvoreno svega 96.000 novih radnih mjesta, znatno ispod tržišnih procjena u visini od 148.000. Riječ je o posljednjem izvješću o zaposlenosti u SAD-u prije izbora zakazanih za 2. studenoga, koje je ulagače potaknulo na razmišljanje produljuje li se usporavanje rasta zabilježeno u lipnju. "Izvršni čelnici kompanija ostaju oprezni pa se vjerojatno nalazimo u okruženju slabog rasta zaposlenosti", ocijenio je strateg za ulaganja pri CIBC Worlds Marketsu Sudbodh Kumar.

Od novih pokazatelja, razočarao je i podatak o usporavanju rasta uslužnog sektora u američkom gospodarstvu u rujnu. Institut za upravljanje nabavom objavio je da je indeks aktivnosti u uslužnom sektoru u tome mjesecu pao na 56,7 bodova, prema u kolovozu zabilježenih 58,2 te očekivanjima ekonomista u visini 59 bodova.

Na europskim burzama, pak, cijene dionica zadržale su dobitke ostvarene početkom prošloga tjedna, tako da su indeksi završile poslovanje s dobicima. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,8 posto, na 4.698 bodova, te je samo osam bodova niži od najviše razine u zadnjih 28 mjeseci, postignute u utorak. Frankfurtski DAX istodobno je porastao 0,5 posto, na 4.015 bodova, najviše u zadnjih pet mjeseci.

Rekordne cijene nafte te općeniti rast cijena sirovina na svjetskim burzama rezultirali su poskupljenjem dionica naftnih i rudarskih kompanija. Rastući potencijal naftnih kompanija da ostvare znatne zarade budući je cijena nafte i dalje iznad 50 dolara za barel potaknula je kupovine njihovih dionica. Od početka godine europski naftni sektor ostvario je skok cijena dionica za više od 15 posto. . "Očekujemo da se održi taj trend rasta vrijednosti burzovnih indeksa uslijed poskupljenja dionica naftnih kompanija", stoji u analizi Morgan Stanleya. Ta brokerska kuća podigla je svoje procjene zarada naftnih kompanija u 2005. za 38 posto.

Pod utjecajem rasta cijene bakra na najviše razine u zadnjih devet godina, a zlata blizu najviših razina u zadnjih šest mjeseci, uslijed nedostatne ponude i snažne potražnje, skočile su i cijene dionica rudarskih kompanija Anglo Americana, Rio Tintoa i BHP Billitona

No, kompanije senzitivne na troškove goriva bilježe gubitke na cijeni dionica. Među njima su ponajviše zrakoplovne kompanije, pa je tako dionica British Airwaysa oslabila jedan posto. Dionica AstraZenece potonula je 2,4 posto pošto je kompanija izvijestila da će izlazak na tržište njezina pokusnog lijeka za dijabetes biti odgođen na godinu dana. Trend pada cijena izbjegla je dionica talijanske zrakoplovne kompanije Alitalije, koja je dobila tri posto na vrijednosti budući je postignut sporazum sa sindikatima o teškom restrukturiranju njezina poslovanja, koje uključuje 3.700 otkaza.

Neki stratezi vjeruju da će upravo započeta sezona objave poslovnih izvješća za treće ovogodišnje tromjesečje ojačati apetit ulagača za rizikom, jer će kompanije iskazati zdravi rast profita.

Na Tokijskoj burzi prošloga je tjedna Nikkei indeks ojačao 3,3 posto, na 11.349 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙