FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOBAR POČETAK ČETVRTOG TROMJESEČJA NA SVJETSKIM BURZAMA

NEW YORK, LONDON, 3. listopada 2004. (Hina) - Ohrabrujući novi američkigospodarski pokazatelji i pad cijena nafte s rekordnih razinaprotekloga su tjedna na svjetskim tržištima dionica potaknuli snažanskok vrijednosti burzovnih indeksa na višemjesečne najviše razine.
NEW YORK, LONDON, 3. listopada 2004. (Hina) - Ohrabrujući novi američki gospodarski pokazatelji i pad cijena nafte s rekordnih razina protekloga su tjedna na svjetskim tržištima dionica potaknuli snažan skok vrijednosti burzovnih indeksa na višemjesečne najviše razine.

Tako je njujorški Dow Jones indeks porastao 1,5 posto, na 10.192 boda. Istodobno, tehnološki Nasdaq ostvario je skok vrijednosti za čak 3,34 posto, dosegnuvši 1.942 boda. Oba indeksa ostvarila su najveći tjedni postotni rast vrijednosti u zadnjih mjesec i pol dana.

Nešto je sumornija slika ako se promatra izvedba indeksa u rujnu i trećem tromjesečju. Naime, u rujnu je Dow Jonesa oslabio 0,95 posto, a u trećem tromjesečju 3,4 posto, što je njegova najlošija izvedba nakon prvog tromjesečja 2003. Nasdaq indeks u rujnu je ojačao 3,2 posto, no u trećem tromjesečju je oslabio čak 7,4 posto.

Ulagači su ocijenili pozitivnim konačni podatak o rastu američkog BDP-a u drugom tromjesečju za 3,3 posto. Iako je i dalje riječ o najsporijoj stopi gospodarskog rasta od prvog tromjesečja 2003., američko ministarstvo trgovine time je revidiralo na više svoju raniju procjenu od 2,8 posto. Ipak, osobna potrošnja u tome je razdoblju ojačala po godišnjoj stopi od 1,6 posto, najniže u zadnje tri godine. Ekonomisti se, pak, pribojavaju neugodno visokih cijena sirove nafte, i nadalje oko 50 dolara za barel, koje bi mogle još i više usporiti rast potrošnje.

Ponešto je razočarao i nestrpljivo očekivan indeks povjerenja američkih potrošača, koji je u rujnu smanjen drugi mjesec uzastopno. Njegova vrijednost smanjena je s kolovoških 98,7 na 96,8 indeksnih bodova. Analitičari su očekivali da će iznositi 99,5 bodova, dok ekonomisti za njegovo oštrije spuštanje okrivljuju lošije uvjete na tržištu rada. "Gospodarstvo se čini da je na putu umjerenog rasta, no ograničavaju ga visoke cijene energije i vjerojatno će to i dalje održavati cijene dionica u uskom rasponu kojeg smo svjedoci već osam do devet mjeseci", izjavio je Ken Tower, strateg pri Cyber Tradeu.

No, krajem tjedna objavljen snažan rast aktivnosti u američkoj industriji u rujnu te rekordna potrošnja u građevinarstvu, koja raste već 7. mjesec uzastopno, potaknuli su olakšanje na tržištu. "Velika je vijest da je industrijski sektor u SAD-u nastavio ekspandirati. To je dobra vijest za dionice, a slaba za obveznice", ocijenio je Hugh Johnson, iz First Albany Corp. "Kada tržište dionica raste, a obveznica pada, to obično ukazuje na veći optimizam ulagača u pogldeu gospodarstva".

Među većim dobitnicama bile su dionice internet kompanije Google, koje su poskupjele 7,3 posto, nakon što je nekoliko brokerskih tvrtki ocijenilo kako očekuje njihovu dobru izvedbu. Potencijalno preuzimanje putničkog web sitea Orbitz Inc., vrijedno milijardu dolara, podiglo je cijene njegovih dionica čak 31 posto. Dionica softverske kompanije PeopleSoft poskupjela je više od 15 posto, jer je objavljeno da će zamijeniti svog predsjednika uprave Craiga Conwaya, koji je izgubio povjerenje nadzornog odbora.

Početak četvrtog tromjesečja na europskim burzama također je počeo odlično. Tako je londonski Ftse indeks dobio 1,8 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.659 bodova, najvišu razinu u zadnjih 27 mjeseci. Frankfurtski DAX ojačao je 2,2 posto, na 3.994 boda.

Analitičari smatraju da sadašnja razina cijena dionica još ne odražava snažan porast dobiti kompanija koji je uslijedio nakon razdoblja usporenog gospodarskog rasta i boljih restrukturiranja. "Snaga dosad objavljenih zarada kompanije je fenomenalna, a to jednostavno nije uračunato u cijene dionica na tržištu", kazao je strateg pri ING Baringsu Gareth Evans. Iako je sada porast zarada nešto usporio, to nije dovoljan razlog da bi tržište bilo pod pritiskom. "Jednostavna je činjenica da samo zbog skupe nafte cijene dionica nisu značajnije više", dodao je.

No, kako je prema kraju tjedna došlo do smirivanja stanja na tržištu nafte, na troškove goriva senzitivne dionice zrakoplovnih kompanija Lufthanse i British Airwaysa te proizvođača dijelova za vozila Valeo ojačale su između 1,0 i 1,5 posto. Dionica njemačkog kemijskog koncerna BASF dosegnula je u tom razdoblju novu najvišu ovogodišnju razinu uslijed naznaka da će izvijestiti o snažnim tromjesečnim poslovnim rezultatima, povukavši za sobom cijeli kemijski sektor.

Oštre oscilacije cijena nafte otežavaju menadžerima investicijskih fondova odluku o vrsti ulaganja, obzirom da su prisutni i još neki faktori neizvjesnosti poput američke gospodarske situacije te rezultata američkih predsjedničkih izbora. "Većina ulagača odustala je od ulaganja u velike sektore te se umjesto toga fokusira na nekoliko malih ideja, kupujući vrlo jeftine dionice koje će vjerojatno donijeti snažan rast zarada", izjavio je strateg banke ABN Amro, Rolf Elgeti.

Vrijednosti europskih indeksa gotovo se i nisu mijenjale značajnije od početka godine. Od njihova vrhunca do najniže razine razlika je bila svega devet posto. Analitičari Morgan Stanleya stoga predviđaju da slijedi prekid tog trenda svojevrsne stagnacije. "Kako na tržištu nema snažnih smjernica, a u trenutne cijene dionica dosad nisu uračunate snažne izvedbe korporacija, vjerojatno će doći do određenih snažnijih pomaka u cijenama", stoji u priopćenju te ulagačke banke. "Otprilike dvije trećine šansi postoji da će cijene rasti, a jedna trećina da će padati. Kratkoročno, sve ovisi o cijenama nafte i zapošljavanju".

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks prošloga je tjedna porastao 0,8 posto, na 10.985 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙