FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAN IMA RAKETE KOJIMA MOŽE GAĐATI EUROPU

TEHERAN, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Iran je povećao dometsvojih raketa na 2000 kilometara, objavio je u utorak bivši iranskipredsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani, što znači da su mu sada u dosegui neki dijelovi Europe.
TEHERAN, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Iran je povećao domet svojih raketa na 2000 kilometara, objavio je u utorak bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani, što znači da su mu sada u dosegu i neki dijelovi Europe.

"Sada možemo lansirati balističke projektile u dometu od 2000 kilometara. Iran je odlučan poboljšati svoje vojne kapacitete. Ako Amerikanci napadnu Iran, svijet će se promijeniti... oni se neće usuditi napraviti takvu grešku", rekao je Rafsandžani u govoru na izložbi "Svemir i stabilna nacionalna sigurnost", prenijela je iranska novinska agencija IRNA.

Posljednjih mjeseci iranski su dužnosnici često isticali njihovu sposobnost da uzvrate napadaču, a u kolovozu su objavili da su uspješno isprobali poboljšanu verziju projektila srednjeg dometa Šahab-3.

Iranski ministar obrane Ali Šamhani prošlog je mjeseca izjavio da je novi "strateški projektil" nedavno predan oružanim snagama, ali nije naveo njegov doseg.

Doseg od 2000 kilometara sada po prvi put u domet iranskih balističkih projektila stavlja i dijelove Europe, a vojni stručnjaci su do sada ocjenjivali da je doseg projektila Šahab-3 bio 1300 kilometara, što mu omogućuje napad na bilo koji dio Izraela.

Kako Iran već neko vrijeme ima Izrael u dosegu svojih projektila, izraelski dužnosnici kažu kako je domet od 2000 kilometara važniji za Europu nego za Izrael. "Mi smo dobro pripremljeni za obranu izraelske države... Iranci će morati dva puta razmisliti prije no što uporabe takva oružja", rekao je viši dužnosnik izraelske vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙