FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ELBARADEI POZIVA IRAN DA PREKINE PROCES OBOGAĆENJA URANA

TOKIO , 7. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Predsjednik UN-oveMeđunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei učetvrtak je izjavio kako se nada da će Iran u potpunosti prekinutiproces obogaćenja urana te da IAEA pomaže iranskim dužnosnicima u timnastojanjima.
TOKIO , 7. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Predsjednik UN-ove Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei u četvrtak je izjavio kako se nada da će Iran u potpunosti prekinuti proces obogaćenja urana te da IAEA pomaže iranskim dužnosnicima u tim nastojanjima.

Iranci su u srijedu izvijestili kako su njihovi stručnjaci proizveli nekoliko tona sirovog urana koji je u fazi pripreme za obogaćenje. Isti se proces koristi i u proizvodnji nuklearnog oružja.

"Pozivam Irance da u potpunosti prekinu sve oblike obogaćenja sirovog urana. Na tomu surađujemo s njima, Europljani su također angažirani. Nadamo se da ćemo uspjeti krenuti u pozitivnom smjeru", rekao je ElBaradei.

Glasnogovornica IAEA u Beču kazala je kako proces obogaćenja urana nadziru stručnjaci agencije kako bi se zajamčilo da ništa neće biti upotrijebljeno za izradu nuklearnog oružja.

Tvornica za preradu urana u Isfahanu namjerava proizvesti ukupno 37 tona sirovog urana, a stručnjaci tvrde kako bi se nakon procesa obogaćenja od tog materijala moglo napraviti pet atomskih bombi.

ElBaradei je u srijedu doputovao u četverodnevni posjet Tokiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙