FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klubovi SDP-a, HSS-a i HSP-a prozvali Šeksa

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Klubovi zastupnika SDP-a, HSS-a iHSP-a uputili su danas predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksuotvoreno pismo u kojemu tvrde da novi sastav Povjerenstva zasprječavanje sukoba interesa nije izglasan na legalan način, a da jeŠeks to omogućio grubim kršenjem Poslovnika.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Klubovi zastupnika SDP-a, HSS-a i HSP-a uputili su danas predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu otvoreno pismo u kojemu tvrde da novi sastav Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa nije izglasan na legalan način, a da je Šeks to omogućio grubim kršenjem Poslovnika.

"Prilikom današnjega izglasavanja razrješenja i imenovanja članova Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa na najgrublji ste mogući način povrijedili poslovničke odredbe i time falsificirali volju Sabora kao najvišeg predstavničkog tijela. Tako ste ustoličili Povjerenstvo koje nije izabrano na legalan način", stoji u pismu koje su potpisali u ime Kluba SDP-a Slavko Linić, Kluba HSS-a Željko Pecek i Kluba HSP-a Tonči Tadić.

Ocjenjuju da Povjerenstvo izabrano na takav način nema legaliteta i da će postojati samo radi "prikrivanja sukoba interesa i korupcije" te tvrde da je zato to i učinjeno.

Oni tvrde da Šeks nije poštivao čl. 238. Poslovnika koji propisuje da će se glasovanje dizanjem ruke provesti na zahtjev predstavnika kluba zastupnika.

Ni jedan klub zastupnika, pa tako ni HDZ-a, nije prije glasovanja to tražio, pa se takvo glasovanje nije smjelo provesti, ističu klubovi zastupnika SDP-a, HSS-a i HSP-a.

"Vi tu odredbu Poslovnika namjerno niste poštivali jer vam je samo to omogućilo falsifikat ishoda glasovanja", kaže se u pismu.

Također tvrde da je zastupnik Kluba SDP-a zatražio provjeru kvoruma, ali da je predsjednik Sabora zahtjev ignorirao "svjestan da nema dovoljno zastupnika koji bi na poslovnički ispravan način i uz propisani kvorum mogli izglasati predloženu odluku".

Spomenuta tri kluba ocjenjuju kako je predsjednik Sabora zloupotrijebio svoj položaj, osramotio tu dužnost i pred hrvatskom javnošću "pokazao svoje pravo lice i svoje stranke".

Hrvatski sabor je danas bez nazočnosti oporbenih zastupnika izglasao imenovanja i razrješenja članova saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja. Sabor je razriješio članove Povjerenstva iz reda uglednih javnih djelatnika - Željka Horvatića i Petra Mariju Radelja i na njihova mjesta imenovao Milana Ramljaka i Zdravka Tomca , čemu se oporba žestoko usprotivila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙