FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UZBEKISTAN: POVUČEN PREOTVORENI BRITANSKI VELEPOSLANIK

LONDON, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Velika Britanija povuklaje svojeg veleposlanika u Uzbekistanu nakon što je on tu zemljuoptužio da daje Zapadu lažne informacije o terorizmu iznuđenemučenjem, u zamjenu za ignoriranje tamošnje diktature.
LONDON, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Velika Britanija povukla je svojeg veleposlanika u Uzbekistanu nakon što je on tu zemlju optužio da daje Zapadu lažne informacije o terorizmu iznuđene mučenjem, u zamjenu za ignoriranje tamošnje diktature.

Veleposlanik Craig Murray (45) rekao je nadređenima u Londonu kako mu domovina, saveznik Amerikanaca u ratu protiv terorizma, ruši moralni integritet prihvaćanjem "koještarija" koje joj servira Uzbekistan.

Foreign Office objavio je kako povlači Murraya iz Taškenta iz "operativnih razloga" i da će ga uputiti na novi položaj.

No on je ustvrdio kako njegovo povlačenje pokazuje "politizaciju" navodno neutralne britanske državne službe.

"To je vrlo snažan znak da će, nakon početka rata protiv terorizma, svatko tko pokuša barem i interno zapitati što se događa, vrlo ozbiljno naštetiti svojoj karijeri", izjavio je Murray za radio BBC.

Murray tvrdi da Uzbekistan, koji graniči s Afganistanom, podvrgava zatvorenike mučenju kako bi iznudio priznanja i tako osigurao zapadnu vojnu pomoć i potporu svojoj rigidnoj politici.

Iako Uzbekistan odbacuje sve te optužbe, analitičari i organizacije za zaštitu ljudskih prava dijele Murrayevu zabrinutost i tvrde da bivša sovjetska republika preuveličava terorističke prijetnje kako bi osigurala da Zapad ne reagira na njezinu drakonsku vladavinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙