FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA FINANCIJSKI PODUPRLA ŠKOLOVANJE SLIJEPIH UČENIKA

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - U povodu Međunarodnog danabijelog štapa, 15. listopada potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor ipredsjednik Hrvatskog saveza slijepih Miroslav Bebek potpisali su upetak Ugovor o financijskoj potpori za školovanje slijepih islabovidnih osnovnoškolaca i srednjoškolaca u iznosu od 500 tisućakuna.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Miroslav Bebek potpisali su u petak Ugovor o financijskoj potpori za školovanje slijepih i slabovidnih osnovnoškolaca i srednjoškolaca u iznosu od 500 tisuća kuna.

Financijsku pomoć za nabavku udžbenika prilagođenu slijepima te kroz edukaciju njihovih obitelj i nastavnika primat će tijekom ove školske godine 204 djece.

Programom socijalizacije slijepe mladeži putem edukacijskog programa, koji će financirati Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, bit će obuhvaćeno 400 mladih, a programom "Uz pomoć mogu kao i drugi" razne oblike edukacije proći će više od 1000 djece i 1200 njihovih nastavnika.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako se Vlada opredijelila da do kraja svojeg mandata učini pomak kako bi se kvaliteta života slijepih i slabovidnih osoba poboljšala.

Zahvalivši se na pomoći, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih istaknuo je kako slijepi Dan bijelog štapa ipak obilježavaju uz tihi prosvjed zbog nerješavanja njihovih gorućih životnih pitanja. Odnosi se to ponajprije na neprimjenu Zakona o zapošljavanju prema kojem bi slijepi imali prednost pri zapošljavanju na određena radna mjesta, a za koji još nisu doneseni provedbeni akti. Nedostatna je i naknada za tuđu pomoć i njegu koja bi trebala iznositi prema Bebekovim riječima, 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj.

U svijetu se Dan bijelog štapa obilježava od 1964. godine, kada ga je tadašnji predsjednik SAD-a Lyndon Johnson proglasio Danom bijelog štapa, a u nas, odlukom Hrvatskog sabora, od 1996. godine.

U Hrvatskoj je 6.000 slijepih i slabovidnih osoba, a Vlada će posebnim programom ove godine pomoći obiteljima slijepe i slabovidne djece srednjoškolskog uzrasta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙