FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sutra je međunarodni dan bijelog štapa

ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - U Hrvatskoj se sutra obilježavaMeđunarodni dan bijelog štapa u znak sjećanja na 15. listopada 1930.godine kada je obznanjena ideja da se za slijepe osobe uvede bijelištap kao pomagalo u kretanju, ali i simbol njihove nezavisnosti isamostalnosti.
ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - U Hrvatskoj se sutra obilježava Međunarodni dan bijelog štapa u znak sjećanja na 15. listopada 1930. godine kada je obznanjena ideja da se za slijepe osobe uvede bijeli štap kao pomagalo u kretanju, ali i simbol njihove nezavisnosti i samostalnosti.

U svijetu se taj dan slavi od 1964. godine, kada ga je tadašnji predsjednik SAD-a Lyndon Johnson proglasio Danom bijelog štapa, a u nas, odlukom Hrvatskog sabora, od 1996. godine.

Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu.

U Hrvatskoj živi 5.830 osoba s oštećenjem vida, od kojih 1.962 ostvaruju različita prava u sustavu socijalne skrbi.

Udruga "Šišmiš", koja okuplja 30-ak slijepih i slabovidnih studenata, priređuje danas u prostorijama Udruge u Studentskom domu Cvjetno naselje seminar "Upoznavanje s Brajicom".

Cilj seminara je, prema riječima organizatorice Gordane Glibo, potaknuti slijepe osobe da se više koriste s Brajevim pismom, osnovom njihove pismenosti, koje se sve više napušta zbog korištenja novih digitalnih sredstava komunikacije.

Udruga "Šišimiš" želi na taj način ukazati i osobama koji vide da su slijepe i slabovidne osobe sposobne integrirati se u društvo putem svojeg pisma.

Međunarodni dan bijelog štapa svim slijepim i slabovidnim osobama čestitao je tajnik Hrvatskog saveza slijepih Ivica Robić. On se zahvalio svim građanima i institucijama koje pružaju pomoć slijepima.

Robić je za sutra najavio potpisivanje ugovora sa Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti o financiranju programa potpore slijepim osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙