FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Preglad važnijih vijesti do 15,30sati.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Preglad važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Novim zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, što ga je danas predložila Vlada, dodatak na mirovinu postao bi sastavni dio mirovine, a uveo bi se i institut najniže mirovine, i ona bi bila 45 posto prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj. Pravo na tu mirovinu koja bi u ovom trenutku iznosila 1.773 kune, ostvarivali bi branitelji (žene i muškarci) - koji ne mogu ostvariti starosnu mirovinu po Zakonu o mirovinskom osiguranju jer ne ispunjavaju uvjete mirovinskog staža - a na nju bi imali pravo kada navrše - 60 godina žene, a 65 godina muškarci. Proširuje se i krug oslobođenja od participacije i na branitelje s 30 posto i više tjelesnog oštećenja, te se povećava osnovica za obiteljske mirovine sa 40 na 50 posto od osnovice.

ZAGREB - Poduzetnici bi već u prvoj polovici iduće godine mogli početi koristiti usluge One Stop Shop-a i to na šalterima Financijske agencije, a kada projekt bude potpuno dovršen poduzetnici i građani većinu bi administrativnih poslova mogli obavljati tim putem. Istaknuto je to na današnjoj sjednici Vlade, koja je središnje državne urede za upravu i E-Hrvatsku, te FINA-u zadužila da do 15. prosinca detaljno razrade projekt One Stop Shopa. Prve usluge za poduzetnike One Stop Shop će početi pružati u prvoj polovici iduće godine, a godinu dana kasnije to će biti moguće i građanima. Uspostavom tog sustava poduzetnici neće morati ići na pet, šest mesta, omogućit će im se da u svakom trenutku imaju informaciju gdje se nalazi njihov zahtjev i u kojoj je fazi obrade, istaknuo je predsjednik Uprave FINA-e Zoran Maksić.

ZAGREB - Ministar zdravstva Andrija Hebrang najavio je danas da će stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije ispitati ponovne prigovore dijela djelatnika Zavoda za transfuzijsku medicinu o mogućem lošem testiranju dijela krvi na sifilis u razdoblju 2000/2001. i mogućnosti da je tada dio primatelja krvi bio zaražen uzročnikom sifilisa. Time ćemo ili definitvno skinuti sumnju, ili, ako se utvrdi da je eventualno bilo nekih propusta, zamoliti pomoć kako to riješiti, izjavio je Hebrang novinarima u Banskim dvorima. Tako bi se testirati mogli svi koji su primili te doze krvi, a po Hebrangovim riječima radi se o nekoliko tisuća ljudi.

ZAGREB - Viceguverner HNB-a Boris Vujčić odbacio je danas u Saboru tvrdnje SDP-ovca Mate Crkvenca da je HNB na nagovor Vlade promijenio obračun prošlogodišnjeg deficita proračuna s 5,1 na 6,3 posto, istaknuvši da je HNB bila potpuno autonomna u odlučivanju. "HNB je u potpunosti zadržala svoju autonomiju" rekao je Vujčić, reagirajući na tvrdnje Crkvenca koji je u ime Kluba SDP-a, tijekom rasprave o Izvješću HNB-a za prošlu godinu, rekao da je Vlada nametnula HNB-u promjenu obračuna deficita. Naime, u Sabor je tijekom rujna stigla dopuna izvješća HNB-a u kojemu se navodi da je lanjski deficit 6,3 posto, dok je u lipanjskom izvješću obračunat u visini od 5,1 posto.

ZAGREB - Procedura za isplatu plaća radnicima Željezare Sisak pokreće se unatoč tome što još nema originalnog jamstva Mechela, a u Ministarstvu financija upravo se radi na tehničkim pripremama, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker. Sada se radi tehnička priprema da se to jamstvo aktivira i da se naplati od ruske banke. Šuker se nada i da će to uskoro sjesti na žiro račun Ministarstva financija i da će radnicima biti isplaćene plaće. Na upit na koji će način biti isplaćene plaće kada nema originala jamstva, Šuker je kazao da je to stvar tehnike te da se upravo vode pregovori oko toga da li će se ići preko neke poslovne banke ili će to odraditi Ministarstvo financija.

ZAGREB - Hrvatsko ribarstvo nikada nije bilo u težoj situaciji i ako se problemi ne riješe u što skorije vrijeme ta će se djelatnost naći pred bankrotom. Istaknuo je to danas predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Miro Kučić. Od predratnih 12 tvornica za preradu ribe ostale su tri, no i njihov je opstanak upitan, a od 45 uzgajališta ribe ostalo je manje od 30, kazao je Kučić. Dodao je kako u posljednjih desetak godina ništa nije učinjeno da bi se pomoglo sektoru, a riječ, kazao je, o grani koja treba dobiti status grane od nacionalnog značaja, budući ostvaruje 1,5 milijardi kuna bruto domaćeg proizvoda, od čega se jedna milijarda izvozi.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Miroslav Bebek potpisali su Ugovor o financijskoj potpori za školovanje slijepih i slabovidnih osnovnoškolaca i srednjoškolaca u iznosu od 500 tisuća kuna. Financijsku pomoć za nabavku udžbenika prilagođenu slijepima te kroz edukaciju njihovih obitelj i nastavnika primat će tijekom ove školske godine 204 djece. Programom socijalizacije slijepe mladeži putem edukacijskog programa, koji će financirati Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, bit će obuhvaćeno 400 mladih, a programom "Uz pomoć mogu kao i drugi" razne oblike edukacije proći će više od 1000 djece i 1200 njihovih nastavnika.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader čestitao je danas svim slijepim osobama Međunarodni dan bijelog štapa, 15. listopada. U svijetu se taj dan slavi od 1964. godine, kada ga je tadašnji predsjednik SAD-a Lyndon Johnson proglasio Danom bijelog štapa, a u nas, odlukom Hrvatskog sabora, od 1996. godine. Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu. U Hrvatskoj je 6.000 slijepih i slabovidnih osoba, a Vlada će posebnim programom ove godine pomoći obiteljima slijepe i slabovidne djece srednjoškolskog uzrasta.

ZAGREB - Član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je danas da HDZ još nije odlučio o svom predsjedničkom kandidatu. "Žurbe nema, jer će predsjednički izbori biti u drugoj polovici prosinca, pa imamo više od dva mjeseca vremena", kazao je Hebrang, upitan da li su točne medijske špekulacije da će on biti predsjednički kandidat svoje stranke. Kako HDZ još nije odlučio o kandidatu, Hebrang nije mogao reći ni da li bi prihvatio kandidaturu. O tome ću se izjasniti tek ako budem predložen, kazao je Hebrang novinarima nakon današnje sjednice Vlade.

KRIŽEVCI - Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj danas je na sjednici Upravnog odbora Udruge u Križevcima ponovio da daje neopzivu ostavku na dužnost koju obnaša sedam godina. Obrazložio je to nemogućnošću da i dalje vodi Udrugu hrvatskih sudaca kao do sada kad se uspijevao boriti za dostojanstvo sudačke struke i očuvanju sudbene vlasti od bilo kakve političke kontrole. Iako je najavio da će o dubljim razlozima svoje ostavke progovoriti na izvanrednom zboru UHS-a 3. prosinca, do kada ostaje na dužnosti predsjednika, Gredelj je danas napomenuo da sudbenoj vlasti najviše "odmažu oni koji bi morali promicati njezin ugled, od Vrhovnog suda do Ministarstva pravosuđa".

ZAGREB - Prosječna košarica četveročlane obitelji u rujnu iznosila je 5.643 kune, a u odnosu na kolovoz porasla je za 4,10 posto, ukazuje izračun Nezavisnih hrvatskih sindikata. Prosječna plaća u srpnju iznosila je 4.209 kuna pa je bila dostatna za pokriti svega 74 posto minimalnih mjesečnih izdataka u koje su uključeni troškovi prehrane, higijene, odjeće, stanovanja, prijevoza i kulture. Pokrivenost košarice prosječnom plaćom bila je najviša u Rijeci - 82,89 posto, a najniža u Dubrovniku - 69,82 posto.

ZAGREB - Sporazum o znanstvenoj suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Kineske akademije društvenih znanosti, potpisan danas u palači HAZU, bit će u narednih pet godina temelj za provedbu zajedničkih znanstvenih istraživanja, razmjenu iskustava i predavača te sudjelovanja na akademijskim i inim konferencijama. Potpisom predsjednika HAZU akademika Milana Moguša i izvršnoga predsjednika KADZ Wanga Luolina Sporazum je stupio na snagu što je označilo i uspješan završetak nastojanja predstavnika dviju akademija da dosadašnja suradnja njihovih ustanova dobije i službenu potvrdu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙