FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB: BANKOVNI SUSTAV JAMČI VISOKU STABILNOST

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Viceguverner HNB-a Boris Vujčić,podnoseći u petak parlamentu izvješće za prošlu godinu, izjavio je daje bankovni sustav "visoko profitabilan" te da jamči "visokustabilnost".
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Viceguverner HNB-a Boris Vujčić, podnoseći u petak parlamentu izvješće za prošlu godinu, izjavio je da je bankovni sustav "visoko profitabilan" te da jamči "visoku stabilnost".

"Bankovni sustav je visoko profitabilan pa će i dalje jamčiti visoku stabilnost bez značajnijih rizika, kako kreditnih i tečajnih, tako i likvidnih", izjavio je viceguverner Hrvatske narodne banke.

Vujčić je istaknuo da je prošlu godinu obilježio rast BDP-a od 4,3 posto, u uvjetima niske inflacije, porasta zaposlenosti od 2,5 posto i pada nezaposlenosti s 15,2 u 2002. na 14,1 posto u prošloj godini.

No, dodao je da je monetarnu politiku obilježio i visoki deficit platne bilance te značajan porast zaduženja, ali i istaknuo da to nije uvelike utjecalo na ostvarene ciljeve - održanje stabilnosti cijena i niske inflacije.

Taj cilj HNB-a, po Vujčićevim riječima, ostvaren je na način da su potrošačke cijene rasle 1,7 posto, cijene na malo 1,5 posto, a temeljna inflacija za 0,7 posto.

Nastavljena je, kaže, i konsolidacija bankovnog sustava - smanjen je broj banaka s 46 na 41 (četiri su pripojene, a jedna likvidirana).

Što se tiče strukture vlasništva u bankama, u stranom je vlasništvu čak 91 posto banaka, 5,6 posto ih je u privatnom, a 3,4 u državnom vlasništvu.

Vujčić je rekao da je HNB lani zabilježio negativni poslovni rezultat, ali da je to posljedica tečajnih razlika, posebno zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu.

No, HNB je, ističe, mjerama utjecao na usporavanje kreditnog zaduženja u inozemstvu, pa je kreditna ekspanzija smanjena s 25,7 posto u 2002. na 18,3 posto lani.

Udio kredita u stanovništvu povećan je s 44 na 47 posto, a trećina tih plasmana odnosi se na stambene kredite, izvijestio je viceguverner HNB-a.

Nezavisni hrvatski sindikat je na konferenciji za novinare u petak objavio da je prosječna košarica četveročlane obitelji u rujnu iznosila 5.643 kune, a da je u odnosu na kolovoz porasla za 4,10 posto.

Prosječna plaća je u srpnju iznosila 4.209 kuna pa je bila dostatna za pokriti svega 74 posto minimalnih mjesečnih izdataka, u koje su uključeni troškovi prehrane, higijene, odjeće, stanovanja, prijevoza i kulture.

Pokrivenost košarice prosječnom plaćom bila je najviša u Rijeci - 82,89 posto, a najniža u Dubrovniku - 69,82 posto. S prosječnom plaćom u Zagrebu se može pokriti 71,32 posto troškova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙