FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ALARMANTNO IZVJEŠĆE O HRVATSKOJ VOJSCI

ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada je u izvješću ooružanim snagama, o kojemu danas raspravlja parlament, upozorila nazastarjelost sredstava i opreme, koji većinom nisu po NATO-ovimstandardima.
ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada je u izvješću o oružanim snagama, o kojemu danas raspravlja parlament, upozorila na zastarjelost sredstava i opreme, koji većinom nisu po NATO-ovim standardima.

U Godišnjem izviješću o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama ističe se kako se opremanje oružanih snaga "odvija dinamikom koja ne osigurava nihovu odgovarajuću i pravovremenu modernizaciju".

"Stanje obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj može se ocijeniti kao nezadovoljavajuće. Nije donesen Plan obrane niti Plan djelovanja u slučaju katastrofa ili mogućih akcidenata s oružjem za masovno uništavanje, što negativno utječe i na vojnu obranu države", piše u izvješću, u poglavlju "Dostignuta razina obrambenih priprema u skladu sa Zakonom o obrani", prenosi Jutarnji list u četvrtak.

"Godišnjim izvješćem o spremnosti obrambenog sustava željeli smo pokazati realno stanje u Oružanim snagama bez ikakva uljepšavanja", rekao je glasnogovornik Ministarstve obrane Mate Radeljić za Jutarnji list.

U izvješću piše i da je ukupna ispravnost sredstava kopnene vojske oko 80 posto, a da se Ratno zrakoplovstvo i Protuzračna obrana susreću sa značajnim problemima u održavanju i remontu sredstava. Ispravno je svega 30 posto aviona i helikoptera.

Vlada procjenjuje da je za zaustavljanje negativnih trendova u tim rodovima potrebno obaviti remont preostalih helikoptera Mi-8, MTV-1 i Mi-24, nabaviti još nekoliko helikoptera za potrebe protupožarne zaštite, smanjiti broj borbenih zrakoplova u operativnoj uporabi i modernizirati avione Pilatus PC-90 te osigurati novac za tekuće održavanje i godišnji pregled aviona Kanader.

Hrvatska ratna mornarica (HRM) može provoditi samo zadaće prijevoza, polaganja mina i ophodnje, a ostale zadaće ne može ispunjavati, radi tehnološke zastarjelosti. Noviji brodovi, pak, nisu u punoj uporabi, jer nisu adekvatno opremljeni i naoružani, navodi se u Izviješću.

S obzirom na ograničene financijske mogućnosti, Vlada smatra da je nužno osmisliti kvalitetne projekte, koji će osigurati brzu modernizaciju, kad se za to steknu uvjeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙