FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KONSTITUIRANO POVJERENSTVO ZA LENAC

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Istražno povjerenstvo koje trebautvrditi činjenice vezane za jamstva koja je bivša Vlada davalakreditorima privatnog brodogradilišta Viktor Lenac konstituirano je upetak.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Istražno povjerenstvo koje treba utvrditi činjenice vezane za jamstva koja je bivša Vlada davala kreditorima privatnog brodogradilišta Viktor Lenac konstituirano je u petak.

Povjerenstvo bi, prema ideji HDZ-a, trebalo utvrditi tko su stvarni vlasnici brodogradilišta, razloge zbog kojih su jamstva izdavana, te vrijednost i karakter garancija koje je Lenac davao za osiguranje kredita, posebice hipoteke na pomorskom dobru.

HDZ se poziva na nalaz državne revizije da 12 jamstava odobrenih Lencu u iznosu od 364,8 milijuna kuna nije bilo u skladu s utvrđenim kriterijima, jer riječkom brodogradilište nije podmirivalo ranije obveze.

Oporba je uglavnom mišljenja da je osnivanje povjerenstva motivirano željom da se, iznošenjem političkih diskvalifikacija, a ne činjenica, politički obračuna s bivšom Vladom Ivice Račana.

"Smatram da će povjerenstvo uspjeti utvrditi je li (...) sve što se događalo u Lencu bilo u skladu sa zakonom, te opravdano s obzirom na gospodarske interese Hrvatske", izjavio je nakon sjednice predsjednik povjerenstva Anto Đapić.

Posao je povjerenstva i da utvrdi na koji su način trošeni krediti, je li dobiveni novac možda prebacivan u inozemstvo te razloge zbog kojih je Lenac u stečaju.

Đapić je najavio da bi se iduća sjednica trebala sazvati najkasnije za dva tjedna te da bi bivši direktor Lenca Damir Vrhovnik i stečajni upravitelj brodogradilišta trebali biti prvi svjedoci koji će se saslušati.

U povjerenstvu su i Šime Prtenjača (HDZ), potpredsjednik, Emil Tomljanović (HDZ) tajnik, te Dragica Zgrebec (SDP), Josip Vresk (HSS), Florijan Boras (HDZ) i Branimir Glavaš (HDZ).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙