FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

26. GODIŠNJICA PONTIFIKATA IVANA PAVLA II

VATIKAN, 15. listopada 2004. (Hina/AFP) - Ivan Pavao II. slavi usubotu 26. godišnjicu pontifikata, u posljednje vrijeme obilježenog"rječitom tišinom" ostarjelog Pape koji se izražava gotovo isključivopisanom riječi.
VATIKAN, 15. listopada 2004. (Hina/AFP) - Ivan Pavao II. slavi u subotu 26. godišnjicu pontifikata, u posljednje vrijeme obilježenog "rječitom tišinom" ostarjelog Pape koji se izražava gotovo isključivo pisanom riječi.

Bolujući od Parkinsonove bolesti, koja mu radi poteškoće u govoru, 84-godišnji papa koji je na čelo Rimokatoličke crkve stao 16. listopada 1978. godine, gotovo uopće više ne govori u javnosti. Uz pomoć logopeda Papa uspjeva pročitati dijelove svojih tekstova, koji su su postali iznimno kratki. No vjernici, često do suza ganuti odlučnošću Svetog oca, jedva da ga i razumiju.

Poljski Papa, bivši kazališni glumac i nadahnut govornik, danas je čovjek koji je praktički osuđen na tišinu. U 26 godina pontifikata, ispisao je, međutim, 90.000 stranica svog nauka koje je u 55 tomova izdala Vatikanska knjižara. I to sve ne računajući njegova prozna djela. Napisao ih je četiri a radi se o uspješnicama prodanim u milijunima primjeraka.

Njegovo najnovije djelo "Sjećanje i identitet", razmišljanja o 20. stoljeću, najavljeno je za proljeće 2005. Plod je to njegovih razgovora i rasprava s intelektualcima.

Iako fizički strašno slab, Papa redovito prima dužnosnike iz cijelog svijeta a vjernicima nastoji pokazati da prati globalna događanja. Sva Papina umješnost na polju diplomacije prikupljena je u antologiju koja će u ponedjeljak biti predstavljena u Vatikanu.

Nakon mnogih teških trenutaka u pontifikatu Ivana Pavla II, prije točno godine dana, na 25. godišnjicu vladavine, neki su kardinali počeli otvoreno govoriti o njegovom nasljedniku, da bi se potom pomirili s idejom da bi "stari lav iz Krakova" mogao još dugo poživjeti.

Neki prelati predviđaju da bi Ivan Pavao II. mogao preteći Pia IX. koji je, s iznimkom Svetog Petra, najduže vladao u povijesti Crkve, 31 godinu i sedam mjeseci između 1846. i 1878. godine. Ivan Pavao II. bi trebao vladati do svoje 90. godine da bi ga pretekao.

U svakom slučaju, organizatori Papinih putovanja neće ostati bez posla. Upravo su otputovali u Koeln gdje bi se sljedećeg kolovoza, na Svjetskim danima mladih, Papa trebao družiti s mladim katolicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙