FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVA PAPINA KNJIGA: KOMUNIZAM JE BIO "NUŽNO ZLO"

RIM, 7. listopada 2004. (Hina) - Komunizam je bio "nužno zlo" čiju jepojavu u 20. stoljeću Bog dopustio kako bi stvorio mogućnosti da senakon njegove propasti ostvari dobro, kaže papa Ivan Pavao II. usvojoj novoj knjizi koja će biti objavljena u proljeće 2005.
RIM, 7. listopada 2004. (Hina) - Komunizam je bio "nužno zlo" čiju je pojavu u 20. stoljeću Bog dopustio kako bi stvorio mogućnosti da se nakon njegove propasti ostvari dobro, kaže papa Ivan Pavao II. u svojoj novoj knjizi koja će biti objavljena u proljeće 2005.

"Memorije i identitet" u izdanju kuće Rizzoli, čije izvatke u četvrtak donosi talijanski dnevnik "Corriere della Sera" (koji ima istog izdavača), peta je knjiga koju je Sveti Otac napisao otkako je na Petrovoj stolici i mogla bi postati uspješnica poput ostalih.

Na Sajmu knjiga u Frankfurtu knjigu je u srijedu predstavio voditelj ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls kazavši da je nastala u proljeće 1993. godine, poslije pada komunizma i tijekom razgovora Pape s poljskim prijateljima filozofima.

Sveti Otac, koji je proživio i razdoblje nacizma i komunizma u rodnoj Poljskoj, u knjizi razmišlja o značenju zla u životu i povijesti.

"Osobno smo iskusio stvarnost 'ideologija zla'. To ostaje neizbrisivo utisnuto u moje pamćenje", kaže Papa. "Kao nacisti tijekom rata, tako su poslije, na istoku Europe, komunisti pokušavali sakriti od javnog mišljenja ono što su činili. Dugo vremena Zapad nije htio vjerovati u pokolj Židova...", piše Papa, za kojeg Židovi kažu da je učinio više na njihovu zbližavanju s katolicima od ijednog svojega prethodnika.

Ivan Pavao II. dodaje da se ni u Poljskoj nije znalo što su nacisti činili, pa tako se nije znalo ni za sovjetski pokolj nad poljskim časnicima u Katynskoj šumi.

Poslije rata Papa je, razmišljajući u nacizmu, kazao da je Gospodin Bog "dopustio nacizmu 12 godina postojanja i nakon toga je taj sustav propao. Vidi se da je Božja providnost postavila takvu granicu toj ludosti. Zapravo to nije bila samo ludost - bila je to 'bestijalnost'".

"Ako je komunizam proživio dulje, pomislio sam, onda mora postojati u svemu tome neki smisao", piše Karol Wojtyla, te o razdoblju poslije pobjede nad nacizmom ističe kako su se komunisti pripremali na osvajanje svijeta ili barem Europe.

"Na početku je to (želja komunizma da osvoji Europu) dovelo do podjele kontinenta na sfere utjecaja. Tako je došlo do sporazuma na Jalti u veljači 1945. godine. Taj sporazum su komunisti samo djelomice poštivali i kršili su ga na različite načine... Meni ja tada bilo jasno da će to (komunizam) trajati mnogo dulje negoli je trajao nacizam… Moglo se tada pomisliti kako je to zlo bilo potrebno svijetu i čovjeku. Događa se, ustvari, da se u nekim konkretnim situacijama ljudskog postojanja zlo otkriva, u nekoj mjeri, korisnim - korisnim utoliko što stvara priliku za dobro", piše Papa.

Prihodi od knjige namijenjeni su dobrotvornim organizacijama kao što su to bila i prethodna Papina djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙