FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZREČENA NOVA PRESUDA U SLUČAJU HERCEGOVAČKE BANKE

SARAJEVO,14. listopada 2004.(Hina) - Bivši direktor Hercegovinaosiguranja iz Mostara Miroslav Rupčić koji je trećeoptuženi u slučaju"Hercegovačka banka" osuđen je u četvrtak na pet i pol godina zatvoranakon što je priznao krivnju za kaznena djela nesavjesnog rada uslužbi i zloporabu položaja i ovlasti.

SARAJEVO,14. listopada 2004.(Hina) - Bivši direktor Hercegovina osiguranja iz Mostara Miroslav Rupčić koji je trećeoptuženi u slučaju "Hercegovačka banka" osuđen je u četvrtak na pet i pol godina zatvora nakon što je priznao krivnju za kaznena djela nesavjesnog rada u službi i zloporabu položaja i ovlasti.

Tročlano vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojim predsjedava Britanac Michael Simmons izreklo je u Sarajevu presudu Rupčiću i odobrilo prethodno nagodbu koju je on postigao s tužiteljem Johnom McNairom prihvativši odgovornost po četiri od ukupno 21 točke optužnice.

Rupčiću će u kaznu biti uračunato devet mjeseci koliko je proveo u pritvoru.

Krivnju u postupku u kojemu je prvooptuženi bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić ranije je priznao i nekadašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce koji je osuđen na pet godina zatvora.

Obrazlažući osnove optužbe pred sudbenim vijećem, tužitelj McNair je u četvrtak je prvi puta iznio neke potankosti iz kojih je razvidno kako se Jelavića i umirovljenog generala Hrvatske vojske (HV) Ljubu Ćesića Rojsa smatra "mozgom" operacije koja je za cilj imala preusmjeravanje sredstava što ih je kao pomoć hrvatskom narodu u BiH izdvajala Republika Hrvatska.

Miroslav Rupčić, prema McNairovim navodima, tu je bio tek jedan od izvršitelja što mu je i uzeto kao olakotna okolnost pri odmjeravanju visine kazne.

Njega se izravno tereti da je, 1997. i 1998. godine kada je obnašao dužnost pomoćnika federalnog ministra obrane zaduženog za financije, pola milijuna kuna pristiglih iz Hrvatske na račun Ministarstva obrane Federacije BiH preusmjerio za potrebe Hrvatske demokratske zajednice BiH.

2001. godine kada je bio na dužnosti direktora Hercegovina osiguranja Rupčić je s računa ove tvrtke isplatio 500 tisuća konvertibilnih maraka (250 tisuća eura) pripadnicima hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH koji su iskazali lojalnost tzv. hrvatskoj samoupravi čije je stvaranje inicirao HDZ BiH predvođen Jelavićem.

Tužitelj također tvrdi da je Rupčić 2001. godine protuzakonito od novaca Hercegovina osiguranja kupio automobil vrijedan 56 tisuća KM (26,5 tisuća eura) Draganu Čoviću, sadašnjem članu Predsjedništva BiH, koji je tada bio samo dužnosnik HDZ-a.

Sve te transakcije, prema dokazima koje je prikupio odjel pri Tužiteljstvu BiH za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, zapravo su bile dio znatno šireg plana iza kojega su stajali Jelavić i Rojs a čiji je ključni izvršitelj bio bivši direktor Hercegovačke banke Velimir Lovrić.

Strategija je bila preusmjeriti u privatne tvrtke novac koji je Hrvatska uplaćivala na račun federalnog Ministarstva obrane a posredstvom tih tvrtki onda bi se osiguravao kapital za Hercegovačkku banku.

Novac iz hrvatskog proračuna tako je u praksi završavao u džepovima osoba koje su kontrolirale mostarsku banku upravljajući njenim investicijama i kapitalom.

Tužitelj McNair nije u četvrtak naznačio može li se očekivati podizanje optužnica protiv Ljube Ćesića i Velimira Lovrića.

On se međutim suglasio sa zahtjevom da se u nastavku vodi jedan postupak protiv Jelavića i bivšeg direktora Hercegovačke banke Ivice Karlovića dok bi suđenje fra Ivanu Ševi, bivšem članu Upravnog odbora banke, teklo odvojeno.

Sporazumom koji je sklopio s McNairom, Miroslav Rupčić nije preuzeo ulogu svjedoka optužbe no on će, kao i Prce, morati svjedočiti u nastavku suđenja ukoliko ga pozove Sud.

Rupčićev odvjetnik Marko Martinović tražio je da njegov branjenik dosuđenu kaznu izdržava u zatvoru u Mostaru no sudac Simmons ga je uputio da suglasnost za to traži u federalnom Ministarstvu pravde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙