FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZA GREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati
ZA GREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru pozdravili su činjenicu da je ministar obrane prvi put pred Saborom iznio izvješća o stanju u Oružanim snagama, ali i upozorili da se ta izvješća odnose na 2003. i ne daju pravu sliku sadašnjeg stanja u tom sektoru. Jozo Radoš (Libra) podsjetio je da je u ovogodišnjem državnom proračunu predviđeno manje novca za materijalne rashode nego lani, što znači i zaustavljanje reforme Oružanih snaga. Ante Markov (HSS) je upozorio na loše stanje i dotrajalost tehnike u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Zastupnici su upozoravali i na nedostatak planova obrane i razvoja Oružanih snaga, bez kojih je, ističu, nemoguće provesti modernizaciju.

ZAGREB - HSP-ovi zastupnici u Hrvatskom Saboru zatražili su danas od Vlade da se žurno očituje o izjavama SDSS-ovca Milorada Pupovca, koji je u proteklih nekoliko dana izjavio da Vlada u imovinskim pitanjima protežira izbjegle Hrvate iz BiH, na račun Hrvata i Srba u Hrvatskoj i da je na djelu "nastavak politike etničkog čišćenja drugim sredstvima". HSP-ov zastupnik Pejo Trgovčević te je Pupovčeve izjave ocijenio govorom mržnje "prema najtežim stradalnicima Domovinskog rata, koji su ispred četničkog noža pobjegli iz Bosne".

ZAGREB - Već idućeg ljeta, na Jadranu i najvećim prometnicama startat će višenamjenska helikopterska služba (VHS), a do konca iste godine i u cijeloj državi, predviđeno je projektom organizacije te službe čiji će se prijedlog sutra naći pred Vladom. Hitna medicinska pomoć na otocima, prometnicama, pomoć u posebnim situacijama, prijevoz ljudskih organa za presađivanje neki su poslovi te službe. Za uspostavu službe trebat će šest višenamjenskih helikoptera za medicinske intervencije, protupožarnu zaštitu, spašavanje i izviđanje, te dva helikoptera za potrebe MUP-a, koji bi stalno nadzirali državnu granicu.

ZAGREB - Videokonferencija o znanstvenoistraživačkim i razvojnim programima i inicijativama Europske unije (EU), što se održava danas na zagrebačkome Medicinskom fakultetu u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), okupila je on-line osam akademskih i znanstvenih središta u Hrvatskoj. Po riječima ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca ta je konferencija zapravo uvod u pojačane aktivnosti Ministarstva na ubrzanom priključivanju hrvatske akademske i znanstvene zajednice znanstvenoistraživačkim programima EU-a.

ZAGREB - Hrvatska je od oko 15 do 18 tisuća dokumenata europskih normi do sada prihvatila njih oko 35 posto, a većina europskih normi, njih 80 posto, mora se prihvatiti prije nego što država kandidat bude primljena u članstvo EU. Istaknula je to načelnica Odjela za normizaciju u Državnom zavodu za normizaciju i mjeriteljstvo (DZNM) Snježana Zima na skupu "Norme povezuju svijet" kojim je DZNM obilježio današnji Svjetski dan norma. Hrvatska trenutno ima oko 9.000 normi, a riječ je o međunarodnim, europskim, njemačkim ili izvorno hrvatskim normama.

RIJEKA - Primorsko-goranska županija sudjelovat će u projektu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva "Lokalni projekti razvoja-poduzetnik" za 2004. te osigurati 500.000 kuna za subvencioniranje kamata poduzetničkih kredita i, putem poslovnih banaka, kreditni potencijal od 50 milijuna kuna. Prema podacima sa sjednice županijskog Poglavarstva kreditiranje poduzetničkih programa omogućit će Erste & Steiermarkische banka, Zagrebačka banka, te Croatia banka i Kvarner banka, kao i Ministarstvo. Najniži iznos kredita bit će 5000 eura, a najviši nije određen.

VARAŽDIN - Poglavarstvo Varaždinske županije odobrilo je danas 28.600 kuna iz proračuna osnovnim školama u Petrijancu i Svetom Đurđu za subvenciju troškova prehrane romskih učenika u prvom polugodištu, što je oko dvije trećine troškova prehrane, a ostatak će dobiti iz proračuna za iduću godinu zajedno s novcem za prehranu u drugom polugodištu. Osnovnu školu u Petrijancu polaze 123 učenika Roma i u Svetom Đurđu 10, a sedam je polaznika predškolskog programa. Besplatni obroci u školi jedan su od načina poticaja redovita pohađanja nastave romske djece.

ZAGREB - Priručnik "Tko je tko u hrvatskom novinarstvu" u nakladi Hrvatske gospodarske komore (HGK), koji sadrži oko 1300 imena novinara i medijskih djelatnika, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u HGK u Zagrebu. Kako je istaknula urednica izdanja Martina Sokač, to je u Hrvatskoj prvi pokušaj da se na jednom mjestu okupe medijski djelatnici, njihove redakcije, brojevi telefona, e-mail adrese i područja djelovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙