FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTAR PROPISAO MINIMALNE UVJETE RADA RADIJSKIH I TV POSTAJA

ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićdonio je Pravilnik kojim se propisuju minimalni tehnički, prostorni,financijski i kadrovski uvjeti koje moraju zadovoljavati radijski itelevizijski nakladnici.
ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić donio je Pravilnik kojim se propisuju minimalni tehnički, prostorni, financijski i kadrovski uvjeti koje moraju zadovoljavati radijski i televizijski nakladnici.

Pravilnik je objavljen jučer u Narodnim novinama, a na snagu stupa 21. listopada.

Pod minimalnim početnim financijskim sredstvima koja moraju imati nakladnici propisano je da su to sredstva dovoljna za troškove tromjesečnog poslovanja. Nakladnici moraju imati poslovan plan u kojemu obavezno moraju navesti i izvore financiranja.

Propisano je da svaki nakladnik mora imati glavnog urednika koji istodobno može biti i direktor, predsjednik uprave ili ravnatelj. Nakladnici moraju imati novinare u radnom odnosu na neodređeno vrijeme. Uz glavnog urednika, radijske postaje na državnoj, regionalnoj, županijskoj i gradskoj razini moraju imati urednika informativnog programa, najmanje jednog novinara te jednog snimatelja, montažera ili tehničar. Isto je propisano i za televizijske postaje na nižim razinama, dok na regionalnoj i državnoj razini televizija ne može imati manje od dva novinara i dva snimatelja, montažera ili tehničara.

U Pravilniku se pod minimalnim prostornim uvjetima, među ostalim, navodi da prostorije za upravu, redakciju, režiju, studio, marketing i računovodstvo moraju biti odvojene.

Za radijske postaje koje emitiraju na općinskoj i gradskoj razini propisano je da poslovni prostor ne smije biti manji od 25 četvornih metara, a za televizijske 50 četvornih metara. Na razini gradova središta županija i gradova s više od 30 tisuća stanovnika radijska postaja mora imati najmanje 40 četvornih metara, dok je za županijsku razinu i razinu Grada Zagreba minimalni prostor 70, a za televiziju 80 četvornih metara. Radijske postaje s koncesijom na državnoj razini mogu imati najmanje 90, a televizijske 100 četvornih metara.

Svaki nakladnik mora zadovoljavati i minimalne tehničke uvjete, odnosno mora imati opremu i tehniku koja osigurava kvalitetnu proizvodnju, prijenos i emitiranje programa. Oprema mora biti funkcionalna i redovito održavana, a ispunjavanje tih uvjeta dokazuje se elaboratom i tehničkim pregledom.

Nakladnici koji dobiju koncesiju ponudivši bolje uvjete od minimalnih, dužni su te uvjete ispunjavati za cijelo vrijeme trajanja koncesije.

Svaki ponuđač na javnom natječaju za dodjelu koncesije ubuduće će morati Vijeću za elektroničke medije podnijeti dokaze o ispunjavanju uvjeta propisanih Pravilnikom. Vijeće po potrebi može osnovati povjerenstvo koje će provjeriti te dokaze, a nakladniku koji ne ispunjava propisane uvjete Vijeće može privremeno ili trajno oduzeti koncesiju.

Prijelaznim odredbama propisano je da svi sadašnji radijski i televizijski koncesionari u idućih godinu dana moraju uskladiti svoje poslovanje s Pravilnikom. Uvjeti iz Pravilnika ne primijenjuju se na postojeće koncesionare koji emitiraju pretežito na područjima od posebne državne skrbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙