FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVA POSADA KRENULA PREMA MEĐUNARODNOJ SVEMIRSKOJ POSTAJI

BAJKONUR, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Ruska raketa s novomposadom za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) lansirana je u četvrtakrano ujutro iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu, priopćeno jeiz moskovskoga centra za letove.
BAJKONUR, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Ruska raketa s novom posadom za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) lansirana je u četvrtak rano ujutro iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu, priopćeno je iz moskovskoga centra za letove.

"Raketa je lansirana točno na vrijeme i sve je proteklo u redu", rekao je glasnogovornik iz moskovskog kontrolnog centra nakon lansiranja rakete s kapsulom Sojuz TMA-5.

Ruski kozmonaut Saližan Šaripov i NASA-in astronaut Leroy Chiao zamijenit će Rusa Genadija Padalku i Amerikanca Michaela Finckea koji su na ISS-u od travnja.

S novom posadom poletio je i Juri Šargin, časnik ruskih svemirskih snaga. On će se nakon obavljenih znanstvenih pokusa na Zemlju vratiti 24. listopada sa starom posadom.

Ruski svemirski program preuzeo je prijevoz posade i opreme za ISS otkako su u veljači 2003. nakon nesreće Columbije prekinuti letovi američkih space shuttleova.

Šaripov i Chiao dosad su letjeli samo na američkim shuttleovima, a osim što su prvi put u Sojuzu, u svemirskoj šetnji će testirati i nova odijela proizvedena u Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙