FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA ČETVRTAK, 14. LISTOPADA

ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak 14. listopada.
ZAGREB, 14. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak 14. listopada.

ŠIBENIK - Povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen u četvrtak će, drugog dana svog dvodnevnog boravka u Hrvatskoj, posjetiti Šibenik gdje će mu biti uručena Povelja počasnog građanina.

PRIŠTINA Hrvatski veleposlanik u SCG Tonči Staničić dolazi u četvrtak u Prištinu u jednodnevni posjet Kosovu. Veleposlanik Staničić će posjetiti Ured Hrvatske Gospodarske Komore u Prištini, a potom će razgovarati sa prvim zamjenikom civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Lawrenceom Rossinom. Staničić će tijekom dana razgovarati i s kosovskim publicistom i političarom Vetonom Surrojem, koji je nositelj izborne liste Građanske inicijative "Ora" na parlamentarnim izborima na Kosovu 23. listopada. Staničić će posjetiti i hrvatsku zajednicu u Janjevu, oko 17 kilometara južno od Prištine, koja živi na Kosovu gotovo sedam stoljeća.

MOSKVA - Službeni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini u četvrtak pada u vrijeme snažnog rasta trgovinske razmjene dviju zemalja i konačne odluke Pekinga da Moskvi odobri pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), no idilu kvare pitanja poput nafte, plina i nuklearne energije. Za Putinova posjeta Kini dvije bi strane trebale potpisati protokol o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) te akcijski plan kao nastavak Sporazuma o prijateljstvu i suradnji koji su potpisale 2001. Kina i Rusija snažno su pojačale razmjenu koja bi ove godine trebala doseći 20 milijardi dolara, dvostruko više nego 2001., a do 2010., ciljaju brojku od 60 milijardi dolara. Peking želi dobre odnose s Moskvom u svjetlu težnji za povratom Tajvana pod svoj suverenitet, podsjeća agencija AFP te dodaje da se Rusija, zauzvrat, nada pripremiti teren svojim izvoznicima za sudjelovanje u ubrzanom razvoju Kine.

BALATON - U Mađarskoj počinje dvodnevna konferencija pod nazivom "Progressive Governance (Napredno upravljanje) u čijem će radu sudjelovati više od deset predsjednika vlada i država iz cijeloga svijeta. Očekuje se da će među sudionicima biti britanski premijer Tony Blair, španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatera, predsjednik švedske Vlade Goeran Persson i novi češki premijer DStanislav Gross. Na konferenciji, kojoj će nazočiti političari socijaldemokratske orijentacije, raspravljat će se o problemima koje donosi globalizacija.

TOKIO - Drugi dan četvrte međunarodne donatorske konferencije posvećene Iraku. Na konferenciji će se raspravljati o načinima smanjenja iračkoga strateškog duga, procijenjenog na 129 milijarda dolara te o prikupljanju sredstava za obnovu zemlje. Prethodne donatorske konferencije održane su u Madridu, Abu Dhabiju i Dohi.

SARAJEVO - Nastavak suđenja četvorici bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zloporabu financijske pomoći, u procesu "Hercegovačka banka". Tužitelji će u četvrtak podnijeti uvodnu riječ. Prvi svjedok optužbe na Sudu BiH trebao bi se pojaviti 18. listopada, a John McNair, glavni tužitelj Odjela za organizirani kriminal te korupciju pri Tužiteljstvu BiH, nije otkrio njegov identitet, kazavši samo kako je riječ o osobi koja se nalazi u Finskoj. Bivši ministar obrane Federacije Bosne i Hercegovine Miroslav Prce kao drugooptuženi u tom procesu, osuđen je 1. listopada na pet godina zatvora na temelju priznanja krivnje, u sklopu dogovora s glavnim tužiteljem McNairom.

BAJKONUR - Raketa Sojuz bit će lansirana iz Kazahstana. Ona će prevesti novu posadu, Amerikanca Leroya Chiaoa i Rusa Saližana Šaripova, na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Andrej Matijašević

Prije podne: Darko Vlahović

Poslije podne: Domagoj Janković i Maša Taušan

Navečer: Srđan Baković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙