FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BLAIR: TURSKOJ TREBA "NAJMANJE 10 GODINA" ZA ULAZAK U EU

BERLIN, 14. listopada 2004. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blairocijenio je u interviewu njemačkom listu Bild od četvrtka da ćeTurskoj trebati najmanje deset godina da ispuni kriterije za pristupEuropskoj uniji.
BERLIN, 14. listopada 2004. (Hina/AFP) - Britanski premijer Tony Blair ocijenio je u interviewu njemačkom listu Bild od četvrtka da će Turskoj trebati najmanje deset godina da ispuni kriterije za pristup Europskoj uniji.

"Vrijeme koje će Turskoj biti potrebno za pristup EU ovisi o njoj, ali da budemo realni, trebat će joj najmanje deset godina za ispunjavanje zahtjevnih kriterija", rekao je Blair.

On je dodao da će se Velika Britanija izjasniti za otvaranje pregovora Turske s EU-om tijekom europskog summita 17. prosinca u Bruxellesu.

Europska komisija je 6. listopada preporučila čelnicima zemalja članica EU pokretanje pregovora o pristupu s Turskom, koja je službeno kandidat za priključenje od 1999. godine.

"S Turskom će Europska unija biti veća, raznolikija i dinamičnija. Biti će bolje oboružana za svjetsku konkurenciju i borbu protiv terorizma", dodao je Blair.

"Stabilna i demokratska Turska u EU je iznimno važna za regionalnu stabilnost i biti će velika dobit za Europu", naglasio je šef britanske vlade.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je nedavno izjavio turskim dužnosnicima u Ankari da njegova zemlja želi da EU počne pregovore o pristupu s Turskom početkom sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙