FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KERRY VODI U ANKETAMA NAKON POSLJEDNJE DEBATE

ZAGREB/WASHINGTON, 14. listopada 2004. (Hina) - Američki predsjednikGeorge W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry održali su unoći sa srijede na četvrtak po srednjoeuropskom vremenu posljednjupredsjedničku debatu koju je, prema prvim anketama, ponovno dobioKerry, javljaju svjetske agencije.
ZAGREB/WASHINGTON, 14. listopada 2004. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry održali su u noći sa srijede na četvrtak po srednjoeuropskom vremenu posljednju predsjedničku debatu koju je, prema prvim anketama, ponovno dobio Kerry, javljaju svjetske agencije.

U televizijski prenošenoj debati na Sveučilištu Arizona u Tempeu, Bush i Kerry su u trećem i posljednjem susretu 90 minuta posvetili unutarnjopolitičkim pitanjima nastojeći steći prednost u očima birača samo tri tjedna pred izbore 2. studenoga.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je odmah nakon debate proveo CNN, pokazuje da 52 posto ispitanih vjeruje da je Kerry pobjednik debate, dok 39 posto misli da je pobjednik Bush, objavio je britanski list Independent na svojoj stranici na Internetu.

Prema anketi koju je među gledateljima proveo ABC, Kerry je tijesno pobijedio s osvojenih 42 posto glasova, dok je Bush dobio 41 posto. Ispitivanje televizije CBS dalo je Kerryu 39 posto, a Bushu 25 posto glasova, dok je 36 posto ispitanika reklo da je ishod debate bio neriješen.

Unatoč vodstvu, pitanje je hoće li Kerry uspjeti pobijediti na izborima.

Većina analitičara koji su odgledali posljednju debatu, smatra da dvojica predsjedničkih kandidata nisu rekla ništa novo, da predsjednička utrka ostaje otvorenom do kraja, te da će odlučujuće za pobjedu biti to koja će od stranaka imati bolju organizaciju na terenu, odnosno koja će strana dovesti na birališta više svojih glasača.

Amerikanci mogu birati između dviju osoba i dvaju programa koji se doista razlikuju, ističe u četvrtak američki tisak u prvim komentarima završnog televizijskog sučeljavanja Busha i Kerryja.

"Sada kad su debate završene, dva se zaključka nameću", piše USA Today. "Predsjednik Bush i senator Kerry slažu se u malo pitanja (...), to su također dva vrlo različita čovjeka. Različita po stilu, pristupu i temperamentu. Razlikuju se po temeljnim uvjerenjima", piše uvodničar tog dnevnika.

I Los Angeles Times ističe razlike između dvojice glavnih kandidata "koji su davali odgovore u stilu 'on (protivnik) ne zna o čemu govori'".

"Ako zemlja treba odabrati dobrog govornika, nakon triju sučeljavanja, naslov bi trebao pripasti demokratu (Kerryju). Katkad je želja da se izabere netko drugi jača od želje da se bira baš određena osoba, i u tom smislu, kraj kampanje čini se pogubnim za predsjednika", smatra Chicago Tribune.

"Predsjednik je bio doveden u obrambeni položaj u nekoliko navrata, poglavito kad je riječ o gospodarskim pitanjima, No dobiti debatu je jedno, a dobiti izbore sasvim nešto drugo", piše list.

Bush je po općoj ocjeni bio proglašen gubitnikom prve debate, zbog svojih grimasa i nervoznih gesta. Drugo su sučeljavanje stručnjaci i ankete procijenili neriješenim.

U zadnjoj debati "predsjednik Bush izbjegao je raditi grimase i biti mrgodan", piše Wall Street Journal te ocjenjuje da se Kerry činio "smirenijim".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙