FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja uHrvatskoj do 4,30 sati.
ZAGREB, 14. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas bi, u nastavku 10. sjednice, trebao razmotriti Vladina izvješća o stanju Oružanih snaga RH i provedbi plana obrane Republike Hrvatske. U Izviješću o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama RH, ističe se kako se opremanje Oružanih snaga "odvija dinamikom koja ne osigurava nihovu odgovarajuću i pravovremenu modernizaciju". U izvješću također stoji da je opremljenost Oružanih snaga neadekvatna, te da su sredstva i oprema zastarjeli i, u većini slučajeva, nekompatibilni s NATO-ovim standardima i zahtjevima interoperabilnosti. Navodi se i da je ukupna ispravnost sredstava kopnene vojske oko 80 posto, a da se Ratno zrakoplovstvo i Protuzračna obrana susreću sa značajnim problemima u održavanju i remontu sredstava, a ispravno je svega 30 posto aviona i helikoptera HRZ. Vlada RH procjenjuje da je za zaustavljanje negativnih trendova u tim rodovima potrebno obaviti remont preostalih helikoptera Mi-8, MTV-1 i Mi-24, nabaviti još nekoliko helikopter za potrebe protupožarne zaštite, smanjiti broj borbenih zrakoplova u operativnoj uporabi, modernizirati avione Pilatus PC-90 te osigurati novac za tekuće održavanje i godišnji pregled aviona "Canader". S obzirom na ograničene financijske mogućnosti, Vlada smatra da je nužno osmisliti kvalitetne projekte, koji će osigurati brzu modernizaciju, kad se za to steknu uvjeti.

ZAGREB - Ministrstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva do sada je isplatilo 65 posto ukupnih poticaja za pšenicu, odnosno 124,36 milijuna kuna. Poticaji su isplaćeni poljoprivrednicima u 11 županija, do kraja tjedna isplata će se obaviti u još pet, a idućeg tjedna u preostalih pet županija, kazao je jučer na sastanku s predstavnicima seljačkih udruga i zadruga ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. Poticaji su isplaćeni za Sisačko-moslavačku, Karlovačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Primorsko-goransku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Zadrasku, Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. Do kraja tjedna isplata će se obavljati za Ličko-senjsku, Šibensko-kninsku, Istarsku, Zagrebačku županiju i Grad Zagreb. Sljedeći tjedan, kako je kazao, očekuje se da će se isplatiti poticaji za Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Virovitičko-podravsku i Međimursku županiju.

BIZOVAČKE TOPLICE - Jubilarni 10. Sajam poljoprivrede, prehrane, hortikulture, ribolova, lovstva, ekologije i seoskog turizma "Agrozemlja" otvara se danas u Bizovačkim Toplicama. Na sajmu, koji će biti otvoren do 17. listopada, sudjelovat će više od 250 domaćih i inozemnih izlagača. Sajam "Agrozemlja", u ime pokrovitelja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, otvorit će ministar Petar Čobanković, koji će nakon toga održati i prezentaciju Vladina programa podizanja višegodišnjih nasada. U sklopu Sajma održat će se i skup direktora regionalnih veletržnica srednje Europe.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ (HCK) pozvao je građane da se uključe u današnju sabirnu akciju "Solidarnost na djelu 2004." Kao zajednička akcija svih društava HCK-a, ovogodišnja će se akcija provoditi na području mjesnih, općinskih, gradskih i županijskih društava HCK-a danas tijekom poslijepodneva, a u Zagrebu će trajati do kraja tjedna. Prikupljat će se odjeća, obuća, hrana i druga materijalna dobra. Za poklonjeni novac bit će uručen novčani bon zahvalnosti s oznakom vrijednosti, numeriran i ovjeren žigom društva Crvenog križa. Svi sudionici u akciji bit će uočljivo označeni posebnim znakom HCK-a. Ovogodišnju akciju HCK provodi pod nazivom "Pomozimo onima kojima je pomoć najpotrebnija".

ZAGREB - U prigodi obilježavanja 14. obljetnice osnutka Hrvatska narodne stranke (HNS), predsjednica stranke Vesna Pusić izjavila je sinoć da je od svog osnutka HNS ojačao i stekao dobru političku poziciju te da su pred njim dvije važne zadaće: projekt objedinjavanja građanskog centra i sudjelovanje u zadaćama vezanim uz ulazak Hrvatske u EU. "Imamo ambiciju stvoriti razinu političke ponude i političke kulture koja će omogućiti izbor između kvalitetnih stranaka, a ne izbor groznog i manje groznog", rekla je Pusić na svečanoj sjednici Središnjeg odbora HNS-a. Napominjući kako HNS ulazi u veliki projekt razvoja političke kulture, političke ponude i konsolidiranja građanskog centra zajedno sa svojim političkim partnerima, Vesna Pusić je ocijenila da bi bilo dobro ujediniti se s njima u jednu stranku.

ZAGREB - Oko 180 knjižnica po cijeloj Hrvatskoj prigodnim će programima obilježiti Mjesec hrvatske knjige, koji počinje u petak, 15. listopada, i ove je godine posvećen Ivani Brlić-Mažuranić, hrvatskoj književnici rođenoj prije 130 godina. Svečano otvaranje Mjeseca hrvatske knjige bit će u Ogulinu, rodnome gradu poznate dječje spisateljice, gdje će biti predstavljeno idejno rješenje rekonstrukcije Doma Hrvatske vojske u novu Gradsku knjižnicu. Nakana je ponovno ukazati na vrijednost te književnice, koja treba u dječjoj književnosti zauzimati mjesto kao Hans Christian Andersen u Danskoj ili Astrid Lindgren u Švedskoj. Ivana Brlić-Mažuranić prevedena je na više od 30 jezika i prva je žena članica nekadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. U sklopu Mjeseca knjige održat će se i nacionalni kviz za poticanje čitanja, u koji će se putem mreža dječjih knjižnica uz djecu iz Hrvatske uključiti i djeca iz susjednih zemalja. Bit će otvorena i izložba o životu i djelu Ivane Brlić-Mažuranić.

ZAGREB - Jedna od najistaknutijih američkih neovisnih likovnih scena iz newyorške umjetničke četvrti Williamsburg (Brooklyn) predstavljena je sinoć na izložbi "Zatvoreni svjetovi - Williamsburg, New York", na Zagrebačkom velesajmu. Predstavljeno je 20-tak djela jedanaestorice umjetnika, koji u različitim medijima predstavljaju posljednje trendove suvremene umjetnosti, a izložba je nastala zahvaljujući inicijativi hrvatske povjesničarke umjetnosti, Corinne Enquist, koja je jedno vrijeme živjela u Americi a danas živi i radi u Zagrebu. Neovisna umjetnička scena Willamsburg koju obilježavaju "osjećaj solidarnosti "i aktivizam samih sudionika, okupila je oko pet tisuća umjetnika sa svih strana svijeta. Privučeni niskim stanarinama i dobrom prometnom povezanošću te četvrti s Manhattanom, naselili su Williamsburg još sredinom 80. godina 20. stoljeća. Tako nekadašnji napušteni industrijski kvart pretvorili su u "laboratorij suvremene umjetnosti", istaknuto je na otvorenju izložbe.

ZAGREB - U Hrvatskoj su od raka dojke, najčešćeg oblika raka u žena starijih od 35 godina, lani umrle 822 žene, a po podacima Hrvatskog registra za rak prije dvije godine, zabilježeno je 2.057 novooboljelih, pa karcinom dojke obuhvaća 23 posto svih oboljelih od raka u Hrvatskoj, najnoviji su podatci predstavljeni jučer u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke. Učestalost raka dojke u Hrvatskoj bila je u porastu od 1990. do 2000. godine, a vrhunac je bio 1999. kada je otkriveno 2.619 novoooboljelih žena. Iako stručnjaci još nisu zadovoljni epidemiološkom situacijom, nakon 2000. broj novooboljelih ipak pada, no karcinom dojke i dalje je četvrti najčešći uzrok smrti, pri čemu odnosi relativno mlade žene s prosječnom dobi od 50 godina. "Mi ne možemo utjecati na samu bolest jer ne znamo njezine uzroke, ali možemo utjecati na smrtnost putem akcija ranog otkrivanja koje su se pokazale uspješnima u zemljama EU pa bi njima trebalo obuhvatiti što veći broj žena", rekla je Marija Strnad iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙