FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MACSHANE: HRVATI MORAJU NAĆI GOTOVINU

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Hrvati imaju obavezu i odgovornostpronaći odbjeglog generala Antu Gotovinu i Hrvatska će imati dobrubudućnost samo ako riješi ovaj problem, izjavio je britanski ministarza Europu Denis MacShane u razgovoru za emisiju "Otvoreno" HTV-a usrijedu navečer.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Hrvati imaju obavezu i odgovornost pronaći odbjeglog generala Antu Gotovinu i Hrvatska će imati dobru budućnost samo ako riješi ovaj problem, izjavio je britanski ministar za Europu Denis MacShane u razgovoru za emisiju "Otvoreno" HTV-a u srijedu navečer.

"Britanija ulaže velike napore kako bi Hrvatska počela pregovore s EU, ali mi ne poznajemo hrvatski jezik, sela i planine, ne poznajemo prijatelje Ante Gotovine, ne znamo njegovu mrežu. To Hrvati moraju učiniti, njihova je odgovornost da ga nađu", rekao je MacShane.

"Da sam ja Ante Gotovina rekao bih 'Oslobodite moju zemlju ovoga tereta, ne uspoređujte me s Karadžićem i Mladićem' i predao bih se Sudu", dodao je MacShane.

Britanski je ministar ponovio ocjenu glavne haške tužiteljice da je Gotovina ovoga ljeta bio u Brelima i izrazio razočaranje što ga nitko od vlasti, ali ni među običnim ljudima nije prijavio.

"Moj je zahtjev - zapalimo svijeće u Hrvatskoj i Engleskoj i molimo se da Gotovina i obitelj, i svi oni koji ga skrivaju, uvide da će Hrvatska imati dobru budućnost samo ako riješi ovaj problem", rekao je MacShane.

Prije nego što je u emisiji emitirana izjava Denisa MacShanea, o posljednjem izvješću Carle del Ponte govorili su ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, predsjednik HSP-a Anto Đapić i predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

"Potpuno je pogrešna percepcija stvorena u javnosti da je Hrvatska stavljena pred zid - ili Gotovina u Haagu ili Hrvatske nema u EU. To naprosto nije točno", naglasio je Žužul.

"Nema EU nikakve drugačije mjere za Hrvatsku prema ostalim zemljama. Traži se da Hrvatska poštuje kopenhaške kriterije i po tome će se vrednovati", dodao je šef hrvatske diplomacije. "I stoga nije točno da je 23. studenoga, kada će Carla del Ponte podnijeti izvještaj Vijeću sigurnosti, 'Dan D' za Hrvatsku", dodao je Žužul.

"Hrvatska suradnja s Haškim sudom nikada nije bila bolja nego u ovih 10 mjeseci. Slučaj Gotovina je jedino otvoreno pitanje. Mi smo se obvezali Carli del Ponte da ćemo činiti sve što je u našoj moći da riješimo to pitanje. Mi to i činimo i tako ćemo nastaviti i dalje. Njezin je povećani pritisak na Hrvatsku rezultat činjenice da Tužiteljstvo i Sud prema odluci UN-a moraju svoj rad privoditi kraju", rekla je Škare Ožbolt i još jednom ponovila da Gotovina ovoga ljeta definitivno nije bio u Brelima.

Žužul je naglasio da Hrvatska surađuje s Haagom iz principijelnih razloga, a ne zbog nečijeg pritiska izvana. "Surađujemo, ne zbog tuđih naredbi, nego jer želimo biti pravna država. Suradnja je provođenje zakona. Nama se mnoge kvalifikacije iz optužnica ne sviđaju, ali to je druga dimenzija, to ne isključuje provedbu zakona", dodao je Žužul.

Đapić se nije suglasio s ministrom vanjskih poslova i rekao da posljednji događaji dokazuju da je suradnja s Haagom "u najvećoj mjeri političko pitanje, a tek u promilima pravno". Dodao je da je cijela strategija hrvatske Vlade zbog toga pogrešno postavljena.

Vesna Pusić smatra da je cijeli slučaj Gotovina rezultat pogrešne politike vođene 1998. godine koji sada dolazi na naplatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙