FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISAK O ZAHTJEVU EU DA SE UHITI GOTOVINA

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski tisak u utorak nanaslovnim stranicama donosi vijest o novom pritisku EU na Hrvatsku,nakon što je glavna haška tužiteljica izrazila "veliko razočaranje"Zagrebom jer još nije uhitio generala Antu Gotovinu.
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski tisak u utorak na naslovnim stranicama donosi vijest o novom pritisku EU na Hrvatsku, nakon što je glavna haška tužiteljica izrazila "veliko razočaranje" Zagrebom jer još nije uhitio generala Antu Gotovinu.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak je u Luxembourgu Vijeću EU-a podnijela izvješće o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom. Ona je na konferenciji za novinare održanoj nakon toga izrazila uvjerenje da će Hrvatska do kraja studenoga riješiti slučaj Gotovine, koji je optužen za ratne zločine.

Sve dnevne novine javljaju da Hrvatska ima rok do kraja studenoga da uhiti Gotovinu jer tada Del Ponte treba podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti UN-a. Ne bude li izvješće povoljno po Zagreb, EU bi mogla odgoditi pregovore o pristupanju Hrvatske u njezino punopravno članstvo. Točno određivanje datuma službenog početka pregovora očekuje se u prosincu, a u dosadašnjim najavama spominjalo se rano proljeće.

Vjesnik izvješće iz Luxembourga donosi pod naslovom "Gotovinina predaja uvjet za početak pregovora". List objavljuje Hininu vijest koja je prenijela priopćenje predsjednika Republike Stjepana Mesića da izjava Del Ponte "nije nikakvo posebno iznenađenje". U priopćenju koje je poslao predsjednikov ured kaže se da je Mesić "višekratno upozoravao na neodrživost stanja da o jednom čovjeku ovisi daljnji napredak Hrvatske na putu u Europsku uniju".

Slobodna Dalmacija piše da se "Gotovina mora predati". List prenosi riječi britanskog ministra za europska pitanja Denissa McShanea da je "domoljubna dužnost generala Gotovine da se javi Haškom sudu i suoči s vrlo ozbiljnim optužbama za koje ga se tereti".

Novi list na naslovnoj stranici tvrdi da je riječ o ultimatumu EU, koja Hrvatsku poziva na hitno rješenje slučaja Gotovina. "Bez Gotovine u Haagu nema pregovora s Unijom". List tvrdi da je Hrvatska dobila mjesec dana za izručenje Gotovine ili će se početak pregovora odgoditi do srpnja sljedeće godine.

Novi list prenosi i izjavu glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka da Hrvatska "čini sve da se slučaj Ante Gotovine riješi jer Hrvatska ne može i ne smije biti ničiji talac". List je jedini od dnevnih novina objavio i komentar o događanjima u Luxembourgu. "Sada je sasvim jasno: Hrvatsku u Europsku uniju ne mogu odvesti ni Sanader, ni Račan, niti bilo koji premijer već jedino treći čovjek - Ante Gotovina. Pod tim rednim brojem on se nalazi i na listi najtraženijih bjegunaca Carle del Ponte i ukoliko uskoro ne stigne u Haag, od hrvatske europske priče neće biti ništa", piše Branko Mijić.

"Studeni rok za slučaj Gotovina?", piše Jutarnji list, koji osim Del Pontinih riječi prenosi i izjavu britanskog ministra McShanea da "netko u Hrvatskoj, i to više od jedne osobe, zna gdje je general Gotovina". Britanski ministar je rekao i da "dijelovi hrvatskog sigurnosnog državnog aparata, na državnoj i lokalnoj razini, ne rade svoj posao".

Jutarnji prenosi njegov apel na te osobe da s Gotovinom stupe u kontakt, "jer bi to značilo 1000-postotnu garanciju da će glasovanje za Hrvatsku biti pozitivno i ona će sigurno nastaviti put prema članstvu u EU, gdje je Velika Britanija želi vidjeti". McShane je pozvao generala Gotovinu da se sam javi Haagu.

Večernji list također donosi izvješće iz Luxembourga pod naslovom "Gotovina uvjet za EU", a na naslovnoj stranici "Hrvatska - EU: Haag razočaran Vladom". List na naslovnici prenosi i tvrdnju Del Ponte da je Gotovina u kolovozu bio na Jadranu u Hrvatskoj, te riječi ministra McShanea: "Pregovori s EU nakon što izručite Antu Gotovinu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙