FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEL PONTE PODNOSI IZVJEŠĆE MINISTRIMA EU

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog sudaCarla del Ponte izvijestit će u ponedjeljak u Luxembourgu ministrevanjskih poslova Europske unije o suradnji Hrvatske s tribunalom.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte izvijestit će u ponedjeljak u Luxembourgu ministre vanjskih poslova Europske unije o suradnji Hrvatske s tribunalom.

Tužiteljica će ministre, koji se sastaju na redovitom sastanku, izvijestiti i o suradnji drugih zemalja s područja bivše Jugoslavije.

Nizozemsko predsjedništvo EU-a ističe da se u zaključcima Vijeća može očekivati podsjećanje tih zemalja na njihovo obećanje da će u potpunosti surađivati sa Sudom, posebice u pogledu izručivanja preostalih optuženika i pristupa dokumentima i svjedocima.

Očekuje se da bi Haška tužiteljica, koja bi se trebala pridružiti ministrima u ponedjeljak poslije podne, mogla istaknuti neriješeni slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine. O predznaku njezina izvješća moglo bi ovisiti određivanje točnog datuma početka pregovora Hrvatske i EU, smatraju politički analitičari.

Europsko vijeće trebalo bi u prosincu odlučiti o datumu pregovora s Hrvatskom, koja se nalazi pod pritiskom međunarodne zajednice da riješi slučaj Gotovina do studenoga, kada Del Ponte podnosi izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

U Banskim dvorima, suprotno nekim najavama, očekuju pozitivno izvješće Carle del Ponte i uvjereni su da slučaj Gotovina "neće biti dominantan u ocjeni suradnje", piše u ponedjeljak Jutarnji list. Novine prenose izjavu glasnogovornika Ratka Mačeka da Vlada smatra kako će izvješće biti pozitivno, "jer Hrvatska u cijelosti ispunjava sve međunarodne obveze, pa tako i one vezane uz Haški sud".

I predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je prošli tjedan kako očekuje pozitivno izvješće.

Carla del Ponte trebala bi u kasnim poslijepodnevnim satima održati konferenciju za novinare.

U avisu Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo, objavljenom u proljeće ove godine, navedeno je da je Carla del Ponte u potpunosti zadovoljna suradnjom Hrvatske s ICTY-em.

Izvor iz Europske unije, koji je želio ostati anoniman, kaže da bi bila "velika pogreška" ako bi Hrvatska mislila da je s tom ocjenom završena priča u vezi s Haškim sudom.

"Komisija je objavila avis, koji je bio pozitivan dijelom i zato što je tužiteljica Del Ponte izrazila zadovoljstvo hrvatskom suradnjom, a sada će biti interesantno saslušati njezinu ocjenu najnovijeg razvoja događaja", rekao je isti izvor Hini u subotu.

Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak da je "potpuna suradnja" s Haškim sudom, uključujući i slučaj Gotovina, jedan od kriterija za članstvo (u EU) koji Hrvatska mora ispuniti. "Suradnja će se ocjenjivati u kontekstu svega što je dosad napravljeno i što se čini, a ne samo jednog elementa. Pritom će za tu ocjenu Europskoj komisiji najveći autoriteti biti glavna tužiteljica i Haški sud", rekla je ministrica Grabar-Kitarović za Večernji list.

Europska komisija će na sastanku Vijeća predstaviti izvješća o Turskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj te pretpristupnu strategiju za Hrvatsku, dokumente koje je objavila u srijedu.

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je provela agencija Puls pokazuju drastičan pad potpore građana pristupu Hrvatske Europskoj uniji. Istraživanje objavljeno prošli tjedan pokazalo je da je potpora ulasku Hrvatske pala sa 70 posto na samo 49 posto, najmanje do sada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙