FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČEPIN: EKOLOŠKA UDRUGA ŽELI POKRENUTI EKO PROIZVODNJU

ČEPIN, 13. listopada 2004. (Hina) - Ekološka udruga "Čepinskirendžeri" želi pokrenuti ekološku proizvodnju na oko 2000 hektarapovršina koje se nalaze u vodozaštitnoj zoni vodocrpilišta "Vinogradi"iz kojeg se snabdjeva pitkom vodom oko sto tisuća stanovnika Osijeka iČepina.
ČEPIN, 13. listopada 2004. (Hina) - Ekološka udruga "Čepinski rendžeri" želi pokrenuti ekološku proizvodnju na oko 2000 hektara površina koje se nalaze u vodozaštitnoj zoni vodocrpilišta "Vinogradi" iz kojeg se snabdjeva pitkom vodom oko sto tisuća stanovnika Osijeka i Čepina.

Pripremljeni projekt "Zelene bare", prema riječima Ivice Beka, predsjednika te ekološke udruge, obuhvatio bi oko 150 obiteljskih gospodarstava, a svako bi raspolagalo s desetak hektara zemlje. Na tim bi se površinama umjesto dosadašnje konvencionalne poljoprivrede, proizvodila isključivo eko hrana.

"To je najbolja garancija zaštite vodocrpilišta od tretiranja zemlje s raznim kemikalijama, što sigurno ne može biti dobra jer dubinski djeluje i može izazvati neželjene posljedice budući da se ispod spomenutih 2000 hektara nalazi bazen pitke vode", kaže Bek.

Istodobno napominje i kako u vodozaštitnoj zoni niču nove divlje deponije i trenutačno ih ima tri, a u odvodne kanale građani odbacuju automobilske olupine i ostalo smeće. Ta je udruga u posljednjih je nekoliko godina iz odvodnih kanala koji se nalaze na prostoru vodocrpilišta izvukla 80-ak olupina starih automobila.

Projekt "Zelene Bare", po njegovim su riječima, podržala ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i zaštite okoliša. Dodaje kako s općinom Čepin nisu "previše zadovoljni s tijekom pregovora oko pokretanja ekološke proizvodnje odnosno raspodjele zemlje u državnom vlasništvu".

Pročelnik čepinske općinske uprave Dragutin Romić rekao je kako "naprotiv općina podržava eko proizvodnju jer je to sigurno budućnost ", dodavši kako "ovih dana slijedi raspisivanje natječaja za zakup spomenutih 2000 hektara zemlje u državnom vlasništvu u vodozaštitnoj zoni te da su svi pri tome u ravnopravnom položaju".

(Hina) xvs yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙