FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KENIJKA WANGARI MAATHAI DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR

OSLO, 8. listopada 2004. (Hina) - Dobitnica Nobelove nagrade za mir2004. je kenijska ekološka aktivistica Wangari Maathai (64), objavioje u petak norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.
OSLO, 8. listopada 2004. (Hina) - Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2004. je kenijska ekološka aktivistica Wangari Maathai (64), objavio je u petak norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

"Norveški odbor za Nobelovu nagradu odlučio je dodijeliti nagradu Wangari Maathai za njen doprinos održivom razvoju, demokraciji i miru", istaknuo je odbor.

"Maathai stoji na prvoj liniji borbe za promociju održivog ekološkog društva, ekonomskog i kulturnog razvoja u Keniji. U toj je borbi prihvatila demokraciju, ljudska prava, posebice prava žena. Ona razmišlja globalno, a djeluje lokalno", dodaje se u odluci.

Maathai, prva Afrikanka dobitnica Nobela za mir, izjavila u petak da su obrana okoliša i promicanje mira vrlo usko povezani. "Ekologija je važan aspekt mira jer kada preostane malo prirodnih izvora, za njih se borimo oružjem", izjavila je ona na norveškoj radio-televiziji NRK. "Sadimo zrna mira za sadašnjost i budućnost", dodala je.

Ona je 1977. utemeljila "Pokret za zeleni pojas", plan sadnje drveća u Africi koji promiče bioraznolikost. Zahvaljujući njezinom djelovanju protiv deforestacije, koja uzrokuje suše i siromaštvo lokalnog stanovništva, u Keniji je posađeno više od 30 milijuna drveća i u rasadnicima su zaposleni deseci tisuća osoba, među kojima mnogo žena.

Unatoč njezinim naporima, problem i dalje postoji jer šume danas prekrivaju samo 1,7 posto ukupne površine Kenije, a UN preporučuje minimum od 10 posto.

Zbog svojih političkih i ekoloških aktivnosti tijekom 70-ih i 80-ih godinu progonio ju je i zatvarao autoritativni režim bivšeg kenijskog predsjednika Daniela arap Moia.

Nagrada - zlatno odličje, diploma i ček na 1,1 milijuna eura biti će joj predani 1. prosinca na dan obljetnice smrti utemeljitelja nagrade Šveđana Alfreda Nobela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙