FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih v9ijesti izHrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih v9ijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Zaoštravanje situacije oko generala Ante Gotovine nije iznenađujuće i Hrvatskoj jedino preostaje učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi ga pronašla ili u zemlji ili, preko njegovih suradnika, u inozemstvu, rekao je u utorak predsjednik Socijaldemokratske partije Ivica Račan. "Inzistiranje da Gotovina bude u Hagu je konstanta već nekoliko godina i najnovije zaoštravanje tog pitanja (glavne tužiteljice Haškog suda) Carle del Ponte i Europske unije ne može nikome biti iznenađenje", rekao je Račan na konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a.

ZAGREB - Saborski Odbor za poljoprivredu i šumarstvo danas je, glasovima zastupnika saborske većine, s dnevnog reda skinuo IDS-ov prijedlog da se izmjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama i dozvoljena količina alkohola u krvi vozača sa sadašnjih nula poveća na 0,5 promila. Saborska većina pritom je navela da još nekoliko stranaka (HSU, Libra, HSS) najavljuje slične izmjene istog Zakona i da nema smisla o svakome od njih raspravljati pojedinačno.

SPLIT - Potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević ocijenio je danas odluku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o raspisivanju novog natječaja za prodaju splitske Željezare logičnim potezom, no drži kako se ipak s jednim od dvaju ponuđača moglo izravno nagoditi jer "Željezara više nema vremena". Upravni odbor HFP-a odlučio je raspisati novi, treći natječaj i to po promijenjenim, posebnim uvjetima, odnosno s otpisom 80 milijuna kuna državnih tražbina, pa je dug tvornice, koji treba podmiriti novi vlasnik, smanjen na 290 milijuna kuna. Preuzimanje državnih jamstava od 22 milijuna eura uloženih u osuvremenjenje Željezare ostaje uvjet u natječaju kao i svi ostali uvjeti iz natječaja raspisana 14. kolovoza.

ZAGREB - Udruga Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) drži kako su pravi krivci za neisplatu poticaja za sjetvu županijski uredi koji nisu na vrijeme pripremili popis poljoprivrednika koji trebaju dobiti poticaje, odnosno nisu pripremili dokumentaciju kako bi Ministarstvo poljoprivrede moglo isplatiti sve poticaje do kraja rujna. Istaknuli su to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik kluba osnivača NHS-a Vladimir Novotny i predsjednik Udruge Mato Mlinarić.

ZADAR - U idućoj se turističkoj sezoni u Hrvatskoj očekuje porast fizičkog prometa od dva posto, a financijskog rezultata od tri do pet posto, istaknuto je na današnjem Hrvatskom turističkom forumu u Zadru, na kojem je ovogodišnja sezona ocijenjena uspješnom. U radu skupa, na temu "Konkurentnost hrvatskog turizma", u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radio televizije, sudjelovalo je više stotina turističkih djelatnika iz cijele Hrvatske. Sudjelujući u radu foruma ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta je istaknuo kako se Hrvatska pozicionirala kao sigurna turistička destinacija.

ZAGREB - Državno odvjetničko vijeće (DOV) danas je imenovalo po jednog zamjenika županijskih državnih odvjetnika u Karlovcu i Varaždinu te tri zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Rijeci i jednog u Karlovcu. Za zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Karlovcu imenovan je Antun Stanković Močan. Između dvojice kandidata izabran je i novi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Varaždinu Darko Galić. Za zamjenike općinskog državnog odvjetnika u Rijeci imenovani su Sandra Šarkan, Igor Vranković i Dragana Marić-Velić, dok je Biljana Čavar imenovana zamjenicom karlovačkog općinskog državnog odvjetnika.

ZAGREB - Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) u ostavci i sudac bjelovarskog Županijskog suda Vladimir Gredelj zatražio je od Državnog sudbenog vijeća (DSV) da ga razriješi sudačke dužnosti. Gredelj je zahtjev DSV-u uputio prekjučer, a o njemu je danas izvijestio medije. Od DSV-a traži da ga razriješi s danom 4. prosinca, ali da prije toga odluči o ranije podnesenom zahtjevu za stegovnim postupkom koji je protiv njega podnio predsjednik bjelovarskog Županijskog suda Mladen Piškorec. U suprotnom bi, smatra Gredelj, DSV učinio nepopravljivu štetu njemu i hrvatskom sudstvu.

ZAGREB - Najnoviji dramski tekst "Palačinke" Lukasa Nole bit će premijerno izveden 16. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih. Nola je i redatelj i jedan od glumaca u predstavi, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Slobodan Šnajder, koji je u promidžbenom materijalu za najnoviji Nolin dramski komad napisao da je riječ o djelu "urnebesna tempa". Radnja je zgusnuta u nekoliko sati, djelo je napisano u stilu "tvrdo kuhane proze", pregrijana realizma, ustvrdio je.

ZAGREB - Knjiga Vladimira Krtalića "Sustavi planiranja korištenja zemljišta", uz povijesni i prikaz postojećeg stanja, daje i prijedlog mogućeg oblikovanja hrvatskog sustava planiranja korištenja zemljišta, istaknuto je na današnjem predstavljanju knjige. Pitanje planiranja i korištenja zemljišta, Ustavnog i stvarnog bogatstva, bitno je za život Hrvatske, istaknuo je jedna od recenzenata knjige Jadranko Crnić. No, smatra da je, unatoč svim proklamacijama, to bogatstvo nedovoljno zaštićeno. Po riječima drugog recenzenta Nenada Lipovca, knjiga je pozitivan odjek kako se nešto što se izglasa u Saboru odražava na stvarni život.

ZAGREB - U eksploziji autocisterne u jučerašnjoj nesreći kod mjesta Ujča u blizini Senja na cestu je isteklo oko 3000 litara benzina supera 98, a manji dio i u more udaljeno 20 metara od mjesta nesreće, kazao je zamjenik glavnoga državnog vodopravnog inspektora Aljoša Milačić. Veći je dio benzina izgorio u eksploziji, dio ceste gdje je istekao benzin potpuno je očišćen, a ni u moru više nema tragova benzina je sve rastjerala bura, rekao je za Milačić. Promet Jadranskom magistralom od Senja do Karlobaga danas je oko 13 sati ponovno uspostavljen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙