FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIGA: POVJERENIK OESS-A O PRAVIMA RUSOFONE MANJINE U LATVIJI

RIGA, 12. listopada 2004. (Hina/AFP) - Visoki povjerenik OESS-a zanacionalne manjine Rolf Ekeus u utorak je u Rigi nastavio nizrazgovora o stanju rusofone manjine u Latviji, novoj članici EU-a.
RIGA, 12. listopada 2004. (Hina/AFP) - Visoki povjerenik OESS-a za nacionalne manjine Rolf Ekeus u utorak je u Rigi nastavio niz razgovora o stanju rusofone manjine u Latviji, novoj članici EU-a.

Po dolasku u trodnevni posjet glavnom latvijskom gradu, Ekeus je pokazao poseban interes za proces naturalizacije Rusa koji žive u toj baltičkoj zemlji - bivšoj sovjetskoj republici - te za uvođenje latvijskog jezika u ruske škole.

"Moramo točno i jasno procijeniti situaciju u kojoj se nalaze manjine u Latviji. Latvija ima pravo i obvezu zajamčiti dobro obrazovanje na materinjem jeziku, no postoje međunarodna načela o ljudskim pravima koja su nam svima poznata", rekao je Ekeus nakon sastanka s latvijskom predsjednicom Vairom Vike-Freibergom.

Prava Rusa, uglavnom doseljenika iz razdoblja bivšeg SSSR-a i njihovih potomaka, koji čine trećinu od 2,3 milijuna stanovnika Latvije, izvor su stalnih napetosti između Rige i Moskve. Da bi dobili latvijsko državljanstvo Rusi moraju naučiti latvijski i proći težak ispit iz povijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙